Sjöfartsverkets nya räddningshelikopter AW-139. Foto: Sjöfartsverket

Sjöfartsverket hårt pressat av utredningar

Uppdaterad
Publicerad

SVT kan idag avslöja att Försvarsmakten har kopplats in som experter i utredningen av Sjöfartsverkets helikopterköp.

Dokument som SVT tagit del av visar att Konkurrensverket kallat in Försvarsmakten som experter i utredningen av Sjöfartsverkets helikopterköp.

– De har expertisen. Det är många teknikaliteter i det här ärendet som vi behöver förstå innebörden av, det är framförallt kraven vi måste förstå, säger Ewa Wennberg, enhetschef på Konkurrensverket.

Kraven handlar om att Sjöfartsverket bestämde ner på decimetern hur stora sveriges nya räddningshelikoptrar ska vara, det gjorde att bara en tillverkare kunde leverera. Enligt flera experter kan det vara ett brott mot lagen om offentlig upphandling.

– Vi fortsätter att utreda, vi fortsätter att vända på alla stenar, vi är ju en myndighet som jobbar objektivt utifrån den information som vi har så det är viktigt för oss att få all information för att få helhetsbilden, säger Ewa Wennberg, enhetschef på Konkurrensverket.

Allt började med att SVT:s uppdrag granksning kunde berätta hur Sjöfartsverket gjort upp köpet av nya rärddningshelikoptrar i förväg. Dokument visar hur myndigheten åkte till Italien för att ”skaka hand” innan upphandlingen var klar.

Affären beräknas vara värd långt över en miljard svenska kronor, bara helikoptrarna kostar nästan en miljard och därutöver tillkommer reservdelar och service på nästan lika mycket.

Brottsutredning pågår

Sjöfartsverket är nu pressade av flera paralella utredningar. Riksenheten mot korruption utreder om brott har begåtts i samband med helikopterköpet. Åklagare har inlett förundersökning.

– Eftersom det finns anledning att anta att det har begåtts brott som lyder under allmänt åtal har jag beslutat att inleda en förundersökning, sade åklagare Robert Engstedt på Riksenheten mot korruption då.

Sjöfartsverket har varit tvugna att förse utredarna med mängder av dokument.

– Det är klart att det har varit påfrestande för alla medarbetare här för det här måste göras parallellt och efter kontorstid och allt sådant där. Så det är klart att det varit en tuff period, berättar Ulrika Ekström, tillförordnad kommunkationsdirektör Sjöfartsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.