Foto: Wikimedia commons

Bet huvudet av mus – får djurförbud

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan dömde hovrätten 26-åringen för djurplågeri.

Det var på Gotland i januari 2010 som 26-åringen bet huvudet av en tam vit mus och påhejande kompisar filmade det hela med en mobil.

I videon håller mannen musen i svansen stoppar in den i munnen och biter ihop sina kindtänder kring musens kropp strax nedanför huvudet.

Musens huvud skiljdes från kroppen genom att 26-åringen sedan slet och drog i musens kropp.

Friades och fälldes för djurplågeri

Filmen upptäcktes av polisen som beslagtagit en mobiltelefon i ett annat ärende. Mannen åtalades för djurplågeri och under rättegången i Gotlands tingsrätt ursäktade sig 26-åringen med att det var dumt gjort och att han var full vid tillfället.

Enligt ett vittnesmål från en länsveterinär blev musen utsatt för ”lidande i form av stor smärta”.

Men tingsrätten friade mannen med motivationen att avlivningen var mycket hastig och det inte fanns något uppsåt att orsaka musen lidande.

Åklagaren i målet överklagade till hovrätten, som tog upp fallet och ansåg att 26-åringen gjort sig skyldig till djurplågeri och dömde mannen till 40 dagsböter.

”Bristande empatisk förmåga”

Mannen flyttade från Gotland och bosatte sig på fastlandet. Han har djur hemma, men måste nu göra sig av med dessa efter ett beslut från Länsstyrelsen Gävleborg.

Länsstyrelsen anser att 26-åringen ”måste ha insett att hans agerande orsakade lidande. Detta tillsammans med att händelsen videofilmades tyder på bristande empatisk förmåga samt oförståelse för djurs lidande. Ett generellt djurförbud ska således meddelas”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.