Foto: SVT

Kritik mot Attendos vite

Uppdaterad
Publicerad

Den borgerliga majoriteten i Linköping vill utdela vite om 42.480 kronor till den privata vårdutföraren Attendo efter flera avtalsbrott på Åleryds vårdboende. Men Socialdemokraterna i Linköping kräver att hela avtalet sägs upp.

Vårdföretaget Attendo tog över Åleryds vårdboende i Linköping med löften om hög personaltäthet och stora möjligheter till aktiviteter för de äldre. Men i våras uppdagades en rad brister efter att kommunen granskat verksamheten på boendet i januari och februari i år.

Det handlade om en stor mängd uteblivna promenader, egentid med personalen som aldrig blev av och lägre bemanning än vad som avtalats. Nu vill den styrande majoriteten i Linköpning utkräva vite om 42480 kronor av företaget för avtalsbrott, bland annat för 1648 uteblivna promenader. Socialdemokraterna kontrar och tycker att hela avtalet borde sägas upp med Attendo.

– Med de kontroller som gjorts är det tydligt att Attendo har haft alldeles för låg bemanning, brustit i avtalet flera gånger. Man har inte gått promenader med de boende och man har slarvat med maten på helgerna. Vi tycker att man ska säga upp hela avtalet och höja vitet kraftigt, säger Lena Micko (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

”Droppe i oceanen”

För varje dokumenterad utebliven promenad på Åleryds vårdboende ska Attendo betala 20 kronor. En annan del av det totala vitesbeloppet kommer från utebliven så kallad egen tid som de äldre har rätt till med personalen. Kommunens utredning visar att det inte blev någon så kallad egen tid under 476 tillfällen, men exakt vad egen tid innebär har inte definierats tilläckligt i avtalet, uppger Äldrenämndens ordförande Liselotte Fager (KD).

– Det är ett tandlöst förslag och vitesbeloppet är löjligt lågt. Det är som en droppe i oceanen för ett vårdföretag i den här storleken, säger Lena Micko (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Enligt äldrenämndens ordförande, Liselotte Fager (KD), är bötesbeloppet rimligt utifrån hur avtalet skrivits.

Mer om det här i kvällens sändningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.