”Sluta mata vildsvinen”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen uppmanar nu till att stoppa all utfodring av vildsvin, utom jaktåtel, eftersom detta kan leda till ytterligare ökning av stammen.

Länsstyrelsen i Östergtöland tar nu i med hårdhandskarna för att få bukt på den snabbt växande vildsvinsstammen. Skador på jordbruksmark, trädgårdar och golfbanor samt det ökade antalet viltolyckor med vildsvin är negativa effekter av att vildsvinen blir allt fler. Hittills i år har cirka 230 vildsvinsolyckor skett (2010 registrerades 157 olyckor).

– Vildsvinskadornas stora omfattning är inte acceptabel, säger landshövding Elisabeth Nilsson i ett pressmeddelande. Skadorna medför både lidande för den enskilde och stora kostnader för samhället. Vi ser ingen annan lösning än att aktivt försöka minska antalet vildsvin.

Länsstyrelsen och Viltförvaltningsdelegationens organisationer, bland annat LRF och Jägareförbundet, vill öka samverkan mellan markägare, jordbrukare och jägare i syfte att öka avskjutningen och minska vildsvinsstammen. Länsstyrelsen vill avråda helt från att utfodra vildsvinen eftersom detta kan ge ytterligare ökad vildsvinsstam. Endast vid jaktåtel ska en liten mängd foder spridas för att locka vildsvinen.

I september förra året antog Viltförvaltningsdelegationen en ”Regional förvaltningsplan för vildsvin i Östergötland” där det finns vägledning för markägare, jordbrukare, jägare och allmänheten. Målen är:

– att reducera vildsvinsstammen för att minska skadeverkningarna i lantbruk och naturområden.

– att minska vildsvinsolyckorna i trafiken.

– att öka kunskapsnivån hos jägare, lantbrukare och markägare samt stimulera till ökad samverkan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.