Enkätsvar visar att det kan finnas problem med studiemiljön och tryggheten, konstaterar Skolinspektionen som planerade en tillsyn redan före mordet. Foto: Emil Langvad

Skolinspektionen planerade tillsyn av skolan

Uppdaterad
Publicerad

Redan före det tragiska knivdådet som dödade en 15-årig pojke på Göingeskolan fanns signaler om otrygghet på skolan.

Höstterminens enkätsvar från Göingeskolan visar att det kan finnas problem med studiemiljö och trygghet – något som gjort att Skolinspektionen planerade för en regelbunden tillsyn redan före knivdådet.

I den risk- och väsentlighetsanalys som alltid görs inför tillsyn av skolor valdes Göingeskolan ut. Anledningen: Enkätsvar som visar att det kan finnas problem med studiemiljön och tryggheten.

Knivdådet i Broby

– Vi planerar att besöka skolan i morgon för ett samtal med rektor och förvaltningschef. Vi vill försäkra oss om att situationen är bra på skolan. Sedan får vi utröna hur snabbt vi behöver göra tillsynen, säger Lotta Kårlind, enhetschef på Skolinspektionen i Lund, till TT.

Tillsynen kan alltså behöva göras tidigare än planerat?

– Det kan bli så, ja. Det får vi ta ställning till efter samtalen.

Oroväckande bild

Vårdnadshavare, elever och pedagogisk personal svarade på enkäten i höstas.

– Man har svarat mer negativt kring studiemiljön och trygghet, och det är orsaken till att vi behöver besöka den här skolan, säger Lotta Kårlind till TT.

Förra tillsynsbeslutet om Göingeskolan lämnades i juni 2012.

– Då fanns inte den här oroväckande bilden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Broby

Mer i ämnet