Kånnaskolan brann ner till grunden, Nathea fick hela Sverige att rocka sockan och väsktanten skapade debatt.

Här är årets nyhetshändelser

Uppdaterad
Publicerad

Här kan du se vad ni läsare klickat in på för nyheter under året som gått – månad för månad.

Januari

Använde fluorfri tandkräm – fick dra ut åtta tänder

Vi började året med att rapportera om oron för fluor som sprids på nätet, och att fler väljer fluorfri tandkräm. Tandläkare varnade för att det kan leda till en folkhälsokatastrof. En av dem som hörde av sig till oss var Therés Hanning. Hennes dotter Freja hade fått svåra skador på tänderna efter att ha använt fluorfri tandkräm i ett år. Det slutade med att Freja fick dra ut åtta tänder, och två fick slipas.

Februari

Ingen staty av tanten med väskan

Den var omdebatterad – Susanna Arwins staty av kvinnan som slår en nazist med en väska. Kritikerna menar att den glorifierar våld medan förespråkarna tycker att den står för civilkurage. Till slut beslutade Växjös kultur- och fritidsnämnd att inte föra upp någon staty, efter att en anhörig till kvinnan motsatt sig statyn. I slutet av november avtäcktes statyn istället på Varbergs fästning.

Mars

Nathea har olika strumpor för systerns skull

Den 20 mars hade en stor del av Sveriges befolkning olika strumpor på sig. Allt tack vare Nathea Anemyr från Vimmerby som startade kampanjen Rocka sockan. Nathea, som har en syster som har Downs syndrom, ville visa att olika är fint. I oktober träffade vi Nathea igen, och hon berättade hur det kändes att kampanjen blev en sådan succé.

April

Busch Thor (KD) får hård kritik av Kalmarläkare

Ebba Busch Thor (KD) lyfte i april frågan om samvetsfrihet. Hon ville ge vårdpersonal rätten att vägra utföra aborter. Det fick Dan Johannesson, verksamhetschef vid ortopeden i Kalmar, att gå i taket. ”Jag vägrar från och med nu att vårda kristna” skrev han på sin Facebooksida. Dan Johannesson valde efter sitt uttalande att sluta sitt jobb.

Maj

Fathe Abasi fångade barnet som föll i Gunnebo

Fathe Abasi är en riktig hjälte. Han såg sexåriga Mohammad hänga ut från ett fönster. Han sprang då ut och hann precis fånga honom.

Juni

Förbud mot flaggor och nationalsång

Studenterna i Ljungby förbjöds vifta med internationella flaggor och spela Zlatans nationalsång vid utspringet. Eleverna ville visa på den härliga gemenskapen i klassen med många kulturer och etniciteter men rektorn menade att sång och flaggor kan misstolkas.

Juli

Busskort till alla asylsökande

Kalmar län var först ut i landet med att ge gratis busskort till alla asylsökande. Vi träffade Monzer Taha från Syrien som var glad över sin ökade rörlighet. Nyheten väckte många reaktioner på sociala medier, och åsikterna gick isär.

Augusti

”Jag är jätterädd och vågar inte gå ut”

I somras var många av de småländska vägarna fulla av svarta hjulspår efter buskörningar. Sofia Söderberg bor nära en byväg som användes som racerbana och uttryckte sin oro över fenomenet.

September

Här möter hon delfinen i Östersjön

Delfinerna i Kalmarsund var en av årets stora händelser. Kerstin Möller var dagligen ute i sin kanot och berättade hur det kändes att ha närkontakt med delfinerna.

Oktober

Kånnaskolan brann till grunden

Skolan hade precis börjat inredas för att användas som asylboende när den i mitten av oktober tändes på och brann ner till grunden. Det var en i raden av anlagda bränder mot asylboenden i landet.

November

Följ med på en rundtur i Sveriges smartaste hem

Många tittade på klippet från Erik Johansson hem på Öland. Det mesta i hans hus kan styras med hjälp av skärmar, kontroller och en app. Erik vann Ny Tekniks pris för att ha skapat det smartaste hemmet.

December

Nada fick chansen genom landstingets snabbspår

Hur högutbildade nyanlända snabbare ska få jobb i Sverige har diskuterats flitigt under året. I Kalmar landsting har man tagit fram ett eget snabbspår för potentiella medarbetare. En av dem som fått chansen är barnmorskan Nada Abdullah från Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.