Distriktssköterskan Lars Andersson minns när Ljungbyholm sågs som ett skällsord

Här har 100 hyrläkare blivit noll

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning av sjukvården går nu vidare med hyrläkare, som kostar landstingen många miljoner varje år. Men i Ljungbyholm söder om Kalmar har man sen oktober förra året har man inte haft en enda hyrläkare.

Distriktssköterskan Lars Andersson minns med fasa åren när både läkare och patienter flydde kaoset på hälsocentralen i Ljungbyholm.

– En gång var Ljungbyholm ett skällsord, säger han.

Val 2014 i Småland och på Öland

100 stafettläkare på ett år

Vakanserna fick fyllas med hyrläkare och när det var som värst hade hälsocentralen runt 100 stafettläkare på ett år. Men på bara några år har situationen ändrats. Sedan i oktober förra året har man inte haft en enda hyrläkare i Ljungbyholm.

Mattias Alvunger, läkare och basenhetschef, förklarar vad som har hänt:

– Idag har vi fyra specialistläkare och en utbildningsläkare. Och det är egentligen nära målsättningen för behovet av läkarbemanning här.

När det var som värst arbetade han inte där, men han minns väl alla tidningsskriverierna om Ljungbyholm för sju år sedan. Tidningarna svämmade över av artiklar om läkarkrisen, politikerna debatterade och polemiserade, patienterna valde andra hälsocentraler i stället och stafettläkarna avlöste varandra.

”Undrar som skattebetalare”

Patienten Carl-Eric Nilsson besöker Ljungbyholms hälsocentral för en blodtrycksmätning den här dagen. Han är ”stamkund” där, men har haft turen att få ha samma läkare under lång tid, även när det var som mest kaotiskt. Men han funderar mycket på det där med stafettläkare, som han läser om i media med stort intresse:

– Som skattebetalare undrar man hur mycket som slösas den vägen, säger han.

När Carl-Eric får veta att en inhyrd distriktsläkare i Kalmar kostar landstinget ungefär 40.000 kronor i veckan blir hans spontana reaktion:

– Oj, det är ju som en normal, nej, en bra månadslön.

Den totala månadskostnaden för en stafettläkare blir runt 180.000 kronor, medan landstingets kostnad för en distriktsläkare som har 69.850 kronor i månadslön (medianlönen i landstinget) knappt blir 100.000 kronor i månaden, inklusive sociala avgifter och pensionsinbetalningar.

Viktig kontinuitet

Ändå är det inte främst för ekonomin som Ljungbyholm vill ha fast anställd egen personal. En viktig anledning är omtanken om patienterna, som vill ha kontinuitet och slippa träffa flera olika läkare:

– Det viktiga är att man inte ska behöva dra sin historia hela tiden, säger Carl-Eric Nilsson, som sätter stort värde på att han haft en och samma läkare under flera år. Det ger en trygghet som är ovärderlig, menar han.

På bara några år har hälsocentralen i Ljungbyholm alltså kommit till rätta med läkarbristen som ledde till ett överskott på hyrläkare.

Vad är förklaringen? Mattias Alvunger betonar att det inte handlar om att erbjuda höga löner. De kan inte konkurrera på det planet.

– Däremot tror vi på att ta in många yngre läkare bland de äldre, erfarna. Läkare under utbildning har ofta visat sig vilja stanna kvar när de är färdigutbildade. Dessutom bidrar blandningen av läkarkollegor med olika erfarenhet och i olika åldrar till en bra arbetsmiljö.

Följ SVT:s valbevakning på sajten Val 2014

Du kan också delta i debatten via sociala medier med hashtaggen #dinröst

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Småland och på Öland

Mer i ämnet