I somras satte Smålandsoperan upp Trollflöjten på järnbruksmuseet på Huseby bruk.

Ingen huggsexa om fast operascen i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Trots ett växande operaintresse verkar inte kommunerna i Småland vilja konkurrera med Ljungby om idén att bygga en fast operascen.

Som Smålandsnytt berättade på måndagen utreder Kulturförvaltningen i Ljungby nu en motion om att ge Smålandsoperan en fast scen i Ljungby kommun. Smålandsoperan är ett fristående operasällskap och kulturbolag som inte har någon fast lokal utan producerar turnéföreställningar med smålänningar som målgrupp. Men kommunernas intresse för opera verkar ljumt.

– Vi tänker inte sno åt oss idén. Vi har ju annan kultur att erbjuda i Växjö och det är istället viktigt att samarbeta över kommungränserna, säger Eva Johansson (C) ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö kommun.

Fast operascen i Småland

Hon vill istället satsa på att utveckla Ringsbergsområdet i Växjö och önskar Ljungby kommun lycka till med sina operaplaner.

Kalmar önskar Ljungby lycka till

Samma reaktion har även Kalmar kommun.

– Vi tar ibland hit operaföreställningar via Kalmar läns musikstiftelse. Vi samarbetar med Skåneoperan och Kalmar teaterförening och visar även opera på bioduk i teatersalongen. Det utbudet är vi nöjda med och önskar Ljungby kommun lycka till, berättar Marianne Dahlberg (S) ordförande i kulturnämnden i Kalmar.

Känner ej till Smålandsoperan

Ordförande i kulturnämnden i Jönköpings kommun, Peter Jutterström (M), känner knappt till Smålandsoperan och hänvisar snarlika projekt till Kulturhuset Spira och Region Jönköpings län.

När Smålandsnytt hör av sig till Kulturhuset Spira visar det sig att de är intresserade av idén om en fast operascen i Småland.

Alvesta kan inte erbjuda mer

Den kommun som redan har samarbetat med Smålandsoperan är Alvesta. Där vill de gärna fortsätta samarbetet. Några stora satsningar på kultur eller opera finns det dock inte budget till. Det uppger Simon Herltz, chef på Kultur och fritid på Alvesta kommun.

– Vi har samarbetat med Smålandsoperan och upplåtit repetitionslokaler, hjälpt till med marknadsföring och informationsmaterial. De har ju haft föreställningar på Huseby bruk, som ju ligger i Alvesta kommun, och vi har gått in med förlustgaranti. Vi har uppskattat samarbetet men kan inte erbjuda mer i nuläget, säger Simon Herlitz.

Han önskar Smålandsoperan allt gott och hoppas på fortsatt samarbete även om de skulle får en fast scen i Ljungby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fast operascen i Småland

Mer i ämnet