Kristján Andrésson, tränare i Eskilstuna Guif. Foto: SVT

Guif jagar slutspelsplats – mitt i ekonomiska krisen

Uppdaterad
Publicerad

En akut ekonomisk kris i föreningen. Mitt i kaoset möter Eskilstuna Guif Redbergslid hemma i Sporthallen under söndagen.

Det var i torsdags kväll som Eskilstuna Guifs styrelse kom med chockbeskedet. På ett krismöte i Sporthallen meddelade de spelare, tränare, kanslipersonal och klubbledning om klubbens akuta ekonomiska läge.

Ett läge som gör att styrelsen nu hoppas att de anställda ska vara villiga att gå med på en lönesänkning på 30 procent. Den största anledningen till klubbens ekonomiska kris är att publiksnittet ligger det klubben budgeterat för.

Ekonomisk kris i Guif

”Får gå till sig själv”

Vid sidan av kaoset utanför planen tar Guif under söndagen emot tabelltrean Redbergslid i Sporthallen.

– Vi ska vinna, inget snack om det, säger tränaren Kristján Andrésson till SVT Nyheter Sörmland.

Hur påverkas ni av det som händer utanför planen?

– Det är jättesvårt att säga. Jag kan bara säga att varje person kan gå till sig själv och fundera över hur ett sådant besked skulle påverka en själv gällande känslor och fokusering. Jag kan bara säga som så att om det inte påverkar någonting så har jag stor respekt för dom människorna, deras tänkande och fokusering. Det är starkt gjort.

”Kommer stå bakom dom”

– Alla kan fundera på hur det känns att få den informationen på en arbetsplats.

Är du orolig för att spelare kan välja att lämna klubben nu?

– Nej, det hjälper inte att hålla på och oroa sig. Oavsett vad spelare och ledare väljer att göra så kommer jag stå bakom dom. Jag kan inte oroa mig för vad andra vill eller inte vill göra, säger Andrésson.

Guif har startat serien starkt efter EM-uppehållet med två raka segrar (Ricoh 29-25 och Karlskrona 21-19) och tagit sig upp till den åttonde och sista slutspelsplatsen.

Bara tre poäng upp

Noterbart är att eftermiddagens motståndare Redbergslid, som ligger trea, är blott tre poäng före Guif i en oerhört jämn tabell.

– Vi har tagit fyra jätteviktiga poäng och gjort två insatser där jag är nöjd med helheten. Det blir intressant nu med de tio matcherna som är kvar och vi ska möta alla lag som är runt om kring oss i tabellen. Vi har två poäng ner under slutspelsstrecket samtidigt som vi bara har tre poäng upp till tredjeplatsen, säger Kristján Andrésson.

Sedan tillägger han:

– Matchen mot Redbergslid blir en jättestor utmaning, de har varit otroligt stabila i år. Men vi ska verkligen göra allt för att vinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Guif

Mer i ämnet