Mobilt team ska hjälpa psykospatienter

Uppdaterad
Publicerad

Flera av psykiatrins patienter som har störst behov av vård kommer inte i behandling när de behöver det som mest. Nu startar psykiatrin i Nyköping en ny verksamhet för psykospatienter som ska rulla i fyra kommuner.

– När man går in i en psykos mår man väldigt dåligt. Man kanske börjar bli paranoid och många isolerar sig väldigt mycket. Då är det bra om någon kan komma hem till en, för de allra flesta vill inte läggas in och undviker att ta kontakt med psykiatrin, säger Eila Ulf, ordförande för IFSAP (Intresseförbundet för personer med schizofreni och liknande psykoser) i Nyköping.

Kontakt med läkare

Från och med december börjar det nybildade mobila teamet arbeta med att söka upp, hjälpa och stötta psykospatienter i Nyköping, Oxelösund, Gnesta och Trosa. I teambilen ska det finnas två vårdare som åker hem till patienter och anhöriga. Vårdarna har kontakt med läkare och sjuksköterska för att bedöma en patients tillstånd. Landstinget har arbetat fram formerna för det nya mobila teamet tillsammans med IFSAP (Schizofreniförbundet).

– Jag tror att det kommer att bli något bra av det här. Man sätter in förebyggande insatser i öppenvården så att man lättare kan komma in i vården, säger Eila Ulf.

”Mobila team hör till framtiden”

SVT Nyheter Sörmland har tidigare rapporterat om mobila team som används inom psykiatrin i Sörmland. Det är en försöksverksamhet som hittills har gett goda resultat och Eila Ulf vid IFSAP Nyköping är positiv till ett särskilt team inriktat på personer med psykosproblematik.

– Jag har träffat många av personerna som arbetar på psykosenheten i Nyköping. Alla är inriktade på att psykiatrin behöver förändras. Jag tror att mobila team inom vården hör till framtiden, säger hon.

Ska öka förtroendet

Det är både patienter och anhöriga som kan ringa till teamet. Målet är att patienternas förtroende för psykiatrin ska öka och att kontinuiteten ska bli bättre. Tanken är att team-personalen genom samtal och stöd ska hjälpa personerna innan de börjar må så dåligt att de behöver vårdas på sjukhus eller klinik.

”Vi hoppas nå de som av olika skäl har svårt att komma till psykosenheten. Verksamheten ger också en bättre möjlighet för närstående att komma i kontakt med oss”, skriver Nina Överkvist, vårdenhetschef psykosenheten i Nyköping i ett uttalande.

Teamet är dock inte bemannat alla veckans dagar, utan är i tjänst måndag till torsdag mellan klockan 12.00- 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.