Kommunstyrelseordföranden i Katrineholm Göran Dahlström (S) och Eskilstunas Jimmy Jansson (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sörmländska S-toppar stöttar nytt asylförslag

Publicerad

Ikväll presenterade regeringen ett nytt lagförslag för att minska antalet flyktingar till Sverige. Eskilstunas kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) och Katrineholms Göran Dahlström (S) stöttar förslaget fullt ut.

Regeringen vill att antalet asylsökande till Sverige ska minska drastiskt. Därför föreslår man tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta till alla flyktingar förutom kvotflyktingar. Man vill även skärpa försörjningskraven och begränsa rätten till anhöriginvandring. Och just anhöriginvandring är den grupp som tillsammans med ensamkommande barn utgör stor andel av flyktingarna i Sörmland.

– För den enskilda individen är det här ett negativt besked som stänger vissa möjligheter. För de sörmländska kommunerna ger beskedet ett andrum. Vi har stor migration i Sörmland sedan tidigare och nu har vi ny invandring som vi måste hantera, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

#flykt

”Regeringen har agerat klokt”

Eskilstuna kommun har tidigare yttrat stor oro över invandringen och Jimmy Jansson står bakom regeringens nya förslag.

– Jag har fullt förtroende för statsministern som har följt utvecklingen och inte hastat fram något beslut. Regeringen har agerat klokt. Sverige har inget att skämmas för utifrån sitt ansvarstagande och nu sticker vi inte ut från de övriga EU-länderna.

Det hänger inte bara på Sverige

Även Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, ställer sig bakom förslaget, om något mindre hoppfullt.

– Det är ett steg i rätt riktning men sedan får vi se om det ger resultat eller inte. Det hänger ju även på om Danmark kommer att stänga gränsen mot Tyskland och hur signalpolitiken kommer att se ut.

Katrineholms kommun har precis som Eskilstuna uttryckt stor oro kring invandringen. Bland annat var Katrineholm den enda sörmländska kommunen som inte erbjöd några akutboenden när Migrationsverket gick ut med förfrågan till samtliga kommuner. Nu vill man att beslut som ska leda till reell minskning av invandring ska fattas.

– Regeringen ska nu överlägga förslagen med de borgerliga partierna och jag tror att det kommer komma fler åtstramningar i de diskussionerna. Moderaterna vill ju till exempel stoppa asylsökande redan vid gränsen. Jag hoppas att de beslut som fattas kommer att vara tillräckliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet