En skottlossning var femte vecka i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Måndagen den 3:e augusti avlossas skott i området Nyfors i Eskilstuna. Förardörren på en parkerad bil träffas. Det är den senaste bekräftade skottlossningen av minst sex rapporter bara i år.

– Det här är uppgörelser mellan kriminella grupperingar. Men de är inte alls intresserade av att prata med oss, så det är mycket svåruppklarade brott, säger Lars Franzell, chef för grova brottsroteln på Sörmlandspolisen.

I snitt har det sedan årsskiftet skett en misstänkt skottlossning var femte vecka i Eskilstuna och Torshälla.

”Faran för utomstående är uppenbar”

Den senaste skjutningen skedde så tidigt som 19.30 på kvällen. En annan skedde mitt i stan, när det fanns fullt med folk runt omkring.

– De passar på när de råkar träffa på sin fiende. Var de befinner sig bryr de sig inte om. Det har inte varit någon utomstående som blivit skadad än, men vi kan inte förneka att faran varit uppenbar för utomstående, säger Lars Franzell.

Rapporterade skjutningar i Eskilstuna och Torshälla 2015

Senaste – äldsta

3 augusti – Larm om skjutning på Marielundsgatan i Nyfors rapporteras in 19.30. Minst ett skott har träffat en parkerad bil. Ingen befann sig i bilen, och bilens ägare tillhör enligt polisen inte den kriminella kretsen.

27 juli - Flera personer rapporterar att de hört skott avlossas runt Lagersbergskolan i Eskilstuna. Polisen söker av platsen men hittar inga spår.

26 juli - En eller flera personer avlossar skott mot en bil på Stenkvistavägen. Polisen hittar tomhylsor och en förlupen kula.

3 juli - Polisen får åtminstone tre larm om att en skottlossning ska ha ägt rum i Torshälla under natten. Inga spår hittas.

8 april - Skottlossning utbryter vid 21.30-tiden i korsningen Kungsgatan/Kriebsensgatan i centrala Eskilstuna. En kula träffar ett caféfönster.

5 april – Någon skjuter genom ett fönster in i en lägenhet i Torshälla under påskhelgen. Flera personer, varav ett barn, befann sig i lägenheten. Ingen kom dock till skada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.