Hundratals kan tvingas lämna SSAB. Foto: SVT

SSAB varslar 230 anställda i Oxelösund

Uppdaterad
Publicerad

SSAB har inlett förhandlingar om att minska antalet anställda med högst 465 personer inom den nordiska verksamheten. I Oxelösund berör varslet 150 arbetare och 80 tjänstemän.

Personalminskningen är en del av tidigare kommunicerade synergier, meddelar stålbolaget.

I Sverige gäller varslet framför allt anställda i Oxelösund och Borlänge, men även Luleå och Stockholm berörs. Totalt väntas antalet anställda i landet minska med högst 415 personer, varav 265 tjänstemän och 150 arbetare.

Storvarsel på SSAB i Oxelösund

I Oxelösund berör varslet totalt 230 anställda där 150 är arbetare och 80 tjänstemän.

– Det handlar om max 230 i Oxelösund. Orsaken är att det är en försvagad lönsamhet och att vi måste effektivisera, förenkla och anpassa oss efter efterfrågan, säger Jacob Sandberg, plats- och produktionschef i Oxelösund, vid en presskonferens, och tillägger:

– Sannolikt kan det handla om att gå ner i skift i några delar av produktionskedjan.

”En tuff marknad”

– Det är en tuff marknad för stålbranschen och vi är tvungna att göra neddragningar och titta över alla våra verksamheter och det påverkar tyvärr svenska orter, säger Andreas Koch, Head of Investor relations and Financial Communication till SVT Nyheter Sörmland.

– Det finns fortsatt en stor överkapacitet på marknaden, vilket också skapar en ökad prispress på stålprodukter. Det innebär att vi måste fortsätta att stärka vår relativa konkurrenskraft, både genom synergierna och genom att hela tiden effektivisera vårt sätt att arbeta i den löpande verksamheten, säger SSAB:s vd och koncernchef Martin Lindqvist i ett pressmeddelande.

Genomfört senast i april

Enligt ståltillverkaren ska förändringarna vara genomförda senast under april i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storvarsel på SSAB i Oxelösund

Mer i ämnet