Här kan Skåne hamna under vatten

Uppdaterad
Publicerad

Det höga vattenståndet som drabbade flera av Skånes kustkommuner var en väckarklocka för politiker och samhällsbyggare som planerar att bygga bostäder nära kusten och längs större vattendrag.

Om det blir fler stormar i kombination med högt vattenstånd och ogynnsamma vindar ligger Barsebäck i Kävlingekommun risigt till. Hela området kommer att översvämmas vid ett framtida extremvattenstånd, d v s om vattennivån stiger över tre meter. I fredags var det cirka en och en halv meter.

– Just nu är det 23 000 byggnader i Skåne som skulle kunna hamna under vatten om havet stiger i den takt som vi befarar, säger Elisabet Weber, länsarkitekt i Skåne.

Stormen Sven i Skåne och Blekinge

Flera kustkommuner är i riskzonen om havsnivårn stiger, som i fredags, och när Kävlinge kommun nu planerar en helt ny stadsdel med uppemot 3 000 bostäder, där kärkraftverket idag ligger, kommer husen att  byggas på tre meters höjd över havet och det är precis i linje med länsstyrelsens rekommendation i det här området.

– Vi rekommenderar att man inte placerar nybebyggelse under tre meter över havet. Det gör för att ta höjd för de eventuella stormar som kan komma, säger Elisabet Weber, länsarkitekt i Skåne.

Hon säger att lärdomen av stormen Sven är att kommunerna ska gå ut och tänka.

– Vad var det som hände och hur ska vi hantera detta i framtiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Sven i Skåne och Blekinge

Mer i ämnet