Kinhult: ”Vi fick inga varningssignaler”

Uppdaterad
Publicerad

Information om hur ansträngd situationen riskerade att bli på förlossningen i Malmö nådde inte politikerna. Det menar regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M).

– Tyvärr har verksamheten själv inte skickat några varningssignaler tidigare. De som sitter på klinik- och divisionsnivå har faktiskt inte varit medvetna om de här problemen, säger Pia Kinhult.

Men när Inspektionen för vård och omsorg gjorde ett tillsynsbesök på förlossingen i Malmö den 10 juli meddelade Andreas Herbst, verksamhetschef och enhetschef Jessica Wixell Calmer följande gällande bristen på sjuksköterskor:

BB-krisen

Skånes politiska ledning har informerats om situationen, men har ansett att frågan ska hanteras internt inom kliniken av verksamhetschefen.

Det är brist i hela landet på sjuksköterskor i allmänhet och barnmorskor i synnerhet. Anställningsstoppet i Skåne har gjort det svårt att rekrytera vikarier. Men innan utredningen är klar vill Pia Kinhult inte häva anställningsstoppet.

– Vi måste självklart bli en bättre arbetsgivare för att få hit kompetent personal. Vi måste få ordning på det här, men vi ska inte reagera för hastigt. Låt oss ta en diskussion utifrån den utredning som nu görs och med ledningen se vad vi ska göra, säger Pia Kinhult (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB-krisen

Mer i ämnet