Håkan Juholt om känslorna efter pjäsen om hans fall

Uppdaterad
Publicerad

Han sa till sig själv att han aldrig tänkte se den. Men så var han plötsligt där. På den sista föreställningen av Partiledaren som klev in i kylan satt Håkan Juholt själv i kulisserna och tittade. Och SVT Nyheter Uppsala fick en pratstund med den förre partiledaren.

– Det är sorg, vemod och ilska. Det är väl de tre starka känslorna, svarar Håkan Juholt på frågan vad han känner efter att ha sett föreställningen.

Det som spelas upp på scenen skildrar Håkan Juholts korta men mycket turbulenta tid som partiledare för Socialdemokraterna. ”Partiledaren som klev in i kylan” bygger på Daniel Suhonens bok med samma namn.  

”Jag blev sönderslagen som människa”

– Att läsa boken var oerhört smärtsamt för mig, det var som att slå på gamla blåmärken. Jag blev väldigt hårt sönderslagen som människa och jag var inte ett dugg sugen på att gå de smällarna igen, säger Håkan Juholt.

Han hade bestämt för att inte gå och se pjäsen på Uppsala stadsteater men på fredagen, på den allra sista föreställningen, satt Håkan Juholt ändå i publiken.

– Jag har blivit övertygad av goda vänner att titta på den. Därför är jag här nu på sista föreställningen. Skådespelarna gör en enastående insats och regin, dramaturgin och tempot är riktigt bra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.