Ingen Vikingapark i Fullerö

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen Vikingapark i Fullerö. Det har Mark- och miljööverdomstolen beslutat efter en långvarig process, som innehållit många beslut och överklaganden.

Mark- och miljööverdomstolen valde i dag att sätta stopp för planerna att bygga en Vikingapark i Fullerö. Varken det planerade köpcentrumet eller temaparken kommer med andra ord bli av.

– Det är klart man är besviken. Vi har arbetat i nästan 12 år med detta. Däremot är vi inte förvånade. Vi vet ju hur kommunen har resonerat tidigare, säger Vahik Abrami som är VD på Fullerö Park AB.

Vikingapark i Fullerö

Lång process

Planerna för temaparken har länge dragits i långbänk efter många besut och överklaganden. Frågor gällande miljön och påverkan på omgivningen har varit centrala.

– Vi välkomnar beslutet. Vi har ju länge sagt att detta skulle vara negativt för omgivningen och naturen runt omkring. Vi tycker att det finns bättre sätt att ta till vara på området. Speciellt nu när det är ett riksintresse, säger Kristina Berglund som är ordförande för Vårda Uppsala.

Också det Socialdemokratiska kommunalrådet Erik Pelling välkomnar beslutet.

– Jag tycker det är rätt tänkt. Vi har från vårt parti och flera andra partier länge varit emot det här projektet och hävdat att det strider mot kommunens klimatmål. Det genererar för mycket trafik och utarmar stadskärnan. Vi har redan tre befintliga externa handelsområden i Uppsala. Vi behöver inte fler, säger Erik Pelling (S).

Någon som däremot inte tycker domstolens besked i dag är positivt är Moderaternas kommunalråd Therez Olsson. Hon menar att detta är ett hårt slag mot företagandet och entreprenörsskapandet i området.

– Kommunens vacklande i frågan ger dåliga signaler. Speciellt med tanke på att beslut om detta redan var taget och godkänt, säger kommunalrådet Therez Olsson (M).

Såg positivt på tanken

Att nu Vikingaparken inte blir av ser kommunalrådet Erik Pelling (S) som dubbeltydigt.

– Som princip har vi inte varit emot parken. Sen har det visat sig att platsen inte är den bästa. Men det har varit ganska starka synpunkter emot i koppling till landskap och kultur. Så det får man ändå lyssna på, säger Erik Pelling (S).

De planerade bostäderna norr om området kommer dock bli av, då planerna för dem redan hade vunnit laga kraft och tillhör en annan detaljplan. Också de inplanerade vägarna och macken kommer bli kvar.

Enligt kommunalrådet Therez Olsson (M) blir resultatet av dagens dom en stoppkloss för utvecklandet av området.

– Det är glädjande att se att infrastrukturen i planen i alla fall blir kvar. Den är nödvändig för utvecklandet av området, speciellt nu med tanke på vad domstolen kommit fram till. Det är synd att entreprenörernas hårda arbete för att få till stånd det här går i stöpet. Jag hoppas bara att de fortsätter med nya planer som kan främja företagandet, säger Therez Olsson (M).

Föreningen Vårda Uppsala ser i grund och botten inget problem med en utbyggnad av området.

– Det har ju funnits planer länge på att utveckla mot Strovreta, så det har vi inget emot. Det var temaparken vi ställde oss emot. Det finns bättre sätt att ta till vara på turismen i området och det finns bättre sätt att värna historien på, säger Kristina Berglund som är ordförande för Föreningen Vårda Uppsala.

Inga motsättningar

När det kommer till värnandet om riksintresset och miljön menar kommunalrådet Therez Olsson (M) inte att det finns några motsättningar.

– Som planen såg ut nu såg vi inga problem med parken vad det gällande miljö och riksintresse. Det tycker vi de drivande entreprenörerna hade tagit i åtanke bra. I slutändan handlar det också om vad man ska prioritera. Men vår mening är att temaparken inte var negativ i de aspekterna, säger Therez Olsson (M).

Att dagens beslut skulle vara företagsstoppande håller inte kommunalråd Erik Pelling (S) med om.

– Vi skulle kunna tänka oss en företagspark elle rliknande i framtiden. Men det är ju upp till markägarna. Den diskusisonen får påbörjas nu – vad som ska göras på området, säger Erik Pelling (S).

Nya tag

Vad som nu händer med området är oklart.

– Vi kommer att ta nya tag och se hur vi kan göra framöver. Idéerna är inte slut än. Vi får sätta oss ned vid ritbordet igen och se vad vi kan åstadkomma i framtiden, säger Vahik Abrami som är VD på Fullerö Park AB.

– Vi är absolut öppna för andra idéer. Det kanske kan bli en företagspark eller bostäder. Vi säger inte nej till att det händer något på platsen. Det var specifikt köpcentrumet vi tyckte var onödigt, säger Erik Pelling (S).

Mark- och miljööverdomstolens beslut går inte att överklaga.

Så här var tanken med temaparken:

Den stora temaparken med vikingatema skulle täcka en yta av sammanlagt 145 000 kvadratmeter. Den skulle bestå av både inomhus- och utomhusdelar och hålla öppet tolv månader om året.

Innehållsmässigt skulle temaparken fokusera på fakta/historia/vetenskap men också sägner och myter i underhållningsperspektiv.

Tanken var också att involvera andra företag och organisationer och med andra ord bygga en möteplats med butiker i området.

Källa: Fullerö Park AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vikingapark i Fullerö

Mer i ämnet