Mamma åtalas för mordförsök på sitt eget spädbarn

Uppdaterad
Publicerad

Idag väcktes åtal mot den mamma i 25-års åldern som misstänks för mordförsök och grov misshandel på sitt eget spädbarn i Uppsala.

Kammaråklagare Annika Bokefors lämnade idag in stämmningen till Uppsala tingsrätt. Kvinnan misstänks för flera fall av försök till mord och flera fall av synnerligen grov misshandel av sin son. Enligt åtalet har mammans handlingar orsakat nedsatt andning och syrebrist hos barnet.

– Eftersom jag väckt åtal så har jag gjort bedömningen att bevisläget mot kvinnan är gott, men jag vill understryka att kvinnan än så länge bara är misstänkt, säger kammaråklagare Annika Bokefors.

Misstänkt för mordförsök på eget barn

Hände på sjukhuset

Gärningarna ska enligt åtalet ha ägt rum under perioden majjuli 2015, och sonen var då under ett år gammal. De flesta av handlingarna ska ha ägt rum på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Alla händelser förutom en, som skedde på annan plats, ska ha skett på Akademiska sjukhuset, säger Annika Bokefors.

Flera sjuksköterskor ska höras vid rättegången, som inleds nästa vecka, om sina iaktagelser.

Kvinnan har suttit häktad sedan juli 2015. Kvinnan har under hela utredningens gång nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt för mordförsök på eget barn

Mer i ämnet