Akademiska sjukhuset har haft vetskap om bristerna i flera år – men inte åtgärdat dem. Foto: SVT

Kända patientrisker har inte åtgärdats på flera år

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska har inte gjort något. Varningar skickades redan ut för två år sedan. Bland annat gällande äldrevården på Ackis.

Det var under 2014 som IVO, Inspektionen för Vård och omsorg, gjorde en grundlig utredning av cirka tjugo akutmottagningar i region mitt.

Både Lasarettet i Enköping och Akademiska sjukhuset visade sig då ha stora brister som hotade patientsäkerheten. Några av huvudproblemen var, precis som idag, ett högt tryck och en hårt pressad personal.

Patientsäkerhet på Akademiska sjukhuset

Hör i inslaget ovan vad en av inspektören på IVO, Anna Norlund, har att säga om vården på Akademiska sjukhusets akutmottagning.

Blev tvungna att förbättra situationen

IVO:s bedömning baserades bland annat på grundliga intervjuer med personal från flera yrkesgrupper på akuten samt på Lex Maria-anmälningar som var en direkt orsak till den höga arbetsbelastningen, enligt Anna Norlund.

Akademiska sjukhuset blev efter den utredningen tvungna att redovisa hur man skulle komma till rätta med problemen.

Hör i klippet ovan om vad chefsläkare Margareta Öhrvall har att säga om att flera anställda fortfarande upplever oro över att behöva prioritera bort gamla och multisjuka patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Patientsäkerhet på Akademiska sjukhuset

Mer i ämnet