Grumsborna gillar sin kommun

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Grums tycker att de bor i en bra kommun. Edaborna är däremot betydligt mer missnöjda med sin kommun. Allt enligt en ny medborgarundersökning.

Karlstad är den kommun i Värmland som får högsta betyget av sina invånare.

Resultatet är från den medborgarundersökning som gjorts i 60 av landets kommuner under våren 2015. Av de värmländska kommunerna är Karlstad, Grums och Eda med i undersökningen.

Edas kommunalråd besviken

Både Karlstad och Grums ligger klart över genomsnittet i landet när det gäller hur positiva invånarna är till sin kommun. Eda ligger däremot under genomsnittet när det gäller det nöjdindex som räknats fram.

– Vi är glada att kommuninvånarna gillar Grums. Men vi är inte nöjda. Vi ska bli ännu bättre, säger Leif Haraldsson (S), kommunalråd i Grums.

Hans Nilsson (HEL), kommunalråd i Eda är dock besviken.

– Det här är naturligtvis inte bra. Det visar att vi har en hel del att jobba med, säger han.

Bland annat säger han att företagsklimatet i kommunen måste stärkas.

– Det är viktigt för att få företag att etablera sig längs gränsen, säger han.

Han tror att alla strider kring skidanläggningen Valfjället bidragit till det dåliga resultatet när det gäller medborgarnas syn på sin kommun.

Karlstadborna nöjda

Invånare har fått svara på frågor om hur bra de anser att det är att bo i just deras kommun. Det har bland annat varit frågor om arbets- och utbildningsmöjligheter, bostäder, fritidsmöjligheter, trygghet och kommunikationer.

– Även om det är ett relativt litet underlag visar det att invånarna tycker att Grums är en bra kommun att bo i, säger Leif Haraldsson.

Ännu bättre resultat i undersökningen får Karlstad. Utbildning, kommunikationer och fritidsmöjligheter var det som karlstadsborna uppskattade mest, enligt undersökningen.

Karlstad får ett nöjdindex på 71, långt över genomsnittet för jämförbara kommuner som har ett nöjdindex på 60.

Grums får ett nöjdindex på 67 bland kommuner under 10 000 invånare där genomsnittet för nöjdindex är 56.

Eda med 49 i nöjdindex ligger långt under genomsnittet (56).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.