Foto: Markus Larsson/arkiv.

Sabinas mördare på rymmen

Uppdaterad
Publicerad

Den 34-årige man som dömts för mordet på femåriga Sabina i Arvika har rymt från rättpsyk i Kristinehamn.

– Han avvek från sin frigångstimme vid lunchtid i söndags tillsammans med en kvinnlig patient, säger Rune Andersson, chefsöverläkare på rättspsyk i Kristinehamn.

– Han hade frigång inom sjukhusområdet ett par gånger om dagen.

Sabinas mördare på rymmen

Sjukhusområdet omgärdas av ett drygt en meter högt staket av nät. Det avgränsar gården men är inga problem att klättra över.

Chefsöverläkare Rune Andersson bekräftar att mannen haft frigång inom sjukhusområdet en längre tid. Besluten om frigång har tagits av Förvaltningsrätten eftersom mannen varit dömd till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Knivmördades på förskolan

Femåriga Sabina Eriksson knivmördades på sin förskola den elfte september 2003 av en patient som avvikit från den psykiatriska vården vid Arvika sjukhus. Hon stod sist i kön när barnen skulle gå in för att äta och slumpen gjorde henne till mördarens offer.

När mannen greps och förhördes, erkände han även att det var han som bränt ner en medeltida träkyrka i Södra Råda i Gullspångs kommun.

Måste ha vård

Hur bedömer du risken att han blir våldsam?

– Som det ser ut nu bedömer jag risken som liten. Men han är under vård här och i behov av mediciner, ramar och behandling.

Så han kan bli våldsam efter ett tag?

– Han behöver vara här hos oss, säger Rune Andersson till Värmlandsnytt.

Polisen har nu tillsatt en särskild spaningsgrupp och även begärt hjälp från Rikskriminalpolisen i jakten på mördaren.

– Vi arbetar på alla tänkbara sätt för att lokalisera och gripa mannen så fort som möjligt, säger Stefan Wickberg som är pressinformatör på Värmlandspolisen.

Värmlandspolisen har avsatt en grupp som helt och hållet arbetar med så kallad inre spaning efter mannen.

– Att man har flera personer som på samma gång jobbar med sådant här är inte vanligt. Det här har högre prioritet än vanligt när det gäller personer som avviker. Det är adekvata utredningsåtgärder för att så snabbt som möjligt försöka utröna var den här mannen befinner sig, säger Wickberg till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabinas mördare på rymmen

Mer i ämnet