Göteborg vill stoppa överklagan

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna runt Vänern har ingen rätt att lägga sig i bygget av en ny bro över Göta älv. Det hävdar Göteborgs kommun.

Den nuvarande bron mellan centrala Göteborg och Hisingen har 19,5 meters segelfri höjd. Men år 2020 vill Göteborgs kommun att den ska ha ersatts med en ny, lägre bro som inte ger mer än tolv meters segelfri höjd. Men beslutet att bygga en ny bro har överklagats, bland annat av Karlstads kommun som menar att den låga bron kommer att påverka sjöfarten.

– Ser vi till själva sakfrågan så visar det sig ju att näringarna i Värmland och flera ställen runt Vänern är beroende av transporter över Vänern. Det säger även de redare som har verksamhet här och de har sagt att det är negativt och hämmande. För låga broar är en begränsande faktor för deras verksamhet och då har vi framfört att det har betydelse för Värmland, utveckling och jobb här och därför är vi en part som har att yttra sig i de här frågorna, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunalråd i Karlstad.

Götaälvbron

Överklagar till Högsta domstolen

Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt beviljade Karlstads, och ytterligare ett antal Vänerkommuners, begäran om att få saken prövad. Men nu hävdar Göteborgs kommun, i en överklagan till Högsta domstolen, att Vänerkommunerna inte har rätt att föra talan i domstol, bland annat på grund av att de inte presenterat bevis för sina påståenden och att de omständigheter som åberopats saknar allmänt intresse inom kommunen.

– Jag förutsätter att vi runt Vänern får ha åsikter och att man lyssnar på de fakta som finns. Skulle vi inte ha möjlighet att yttra oss eller ha talerätt i den här typen av frågor skulle det påverka mycket annat också, säger Per-Samuel Nisser (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Götaälvbron

Mer i ämnet