Foto: SVT

Nedskärningar inom psykiatrin oroar unga

Publicerad

Nu växer oron på barn- och ungdomspsykiatrin i Göteborg. Till hösten kan den dygnet runt-öppna slutenvårdsavdelningen, Slottis, tvingas hålla stängt nattetid på helgerna.

På Slottis vårdas unga som lider av svåra depressioner, tvångssyndrom och anorexi. I flera fall handlar det om personer som är i stort behov av bevakning dygnet runt. Nedskärningen på helgerna skulle kunna få förödande konsekvenser menar en pojke i tonåren som SVT Västnytt har varit i kontakt med. Han har blivit inlagd på avdelningen efter att vid upprepade tillfällen ha försökt ta livet av sig.

– Jag har ju redan kört mitt liv och min hälsa i botten. Den enda fasta tillvaron och tryggheten för mig är att jag vet att jag kommer att vakna upp här på Slottis, säger han och fortsätter:

Psykvården i Västra Götaland

– Om ändringen går igenom så kommer jag börja oroa mig för detta i veckorna. Var ska jag förflyttas till helgen och vilka vårdare ska jag få träffa när jag vaknar? Det finns en risk att hela behandlingen blir lidande, säger han.

BUPs verksamhetschef Marie Carlsson, säger att hon förstår oron men understryker att det ännu bara är ett förslag.

– Jag vet att det har väckt reaktioner men ingenting är bestämt, säger hon.

Försämrad kvalité

Personal på Slottis har tidigare gått ut i media och kritiserat genomförda nedskärningar och pekat på att det slagit hårt mot verksamhetens kvalité. Men Marie Carlsson tror inte förändringen skulle försämra verksamheten något avsevärt.

– Vi har sällan fullt på helgerna och BUPs akutmottagning kommer hållas öppen som vanligt. Flera av de inlagda barnen klarar också av att åka hem till sin familj under helgerna, säger hon.

Men enligt en förälder som har sitt barn inlagt på enheten så är det just där skon klämmer.

– Det kommer innebära att de bara kan ta emot barn som är tillräckligt friska att de kan åka hem till sina familjer på helgerna, säger hon.

– För vissa barn kan det innebära en risk för livet att bli lämnad själv. Tidigare har man pratat om att satsa på barnpsykiatrin men hittills gör man bara tvärtom. Det finns ju redan idag väldigt få platser i Göteborg för dessa barn.

Hur mycket kommer ni att spara om denna förändring går igenom?

– Så länge det bara är ett förslag så vill jag inte gå in på några siffror. Jag tycker inte man ska göra något stort av det men det är klart att det blir en viss besparing, säger BUPs verksamhetschef Marie Carlsson.

Beslut om förslaget beräknas vara fattat innan sommaren och tidigast till hösten kan det verkställas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykvården i Västra Götaland

Mer i ämnet