För tidigt födda barn på Akademiska sjukhuset riskerade att dö när de gavs näringsfattig mjölk.

Nytt larm om arbetsmiljön på neonatal på SU

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Östra sjukhuset står inför öppnandet av en ny neonatalavdelning slår facken larm om personalbrist som skapar press.

– Man blir ofta inringd tidigare än arbetspasset börjar, man hinner inte ha lunchrast och äta, man hinner inte gå på toaletten, säger Marianne Andersson-Steen, huvudskyddsombud på Vårdförbundet.

Vårdförbundet har tillsammans med andra fackförbund skrivit en framställan till Arbetsmiljöverket med krav på åtgärder mot den dåliga arbetsmiljön på avdelning 316, intensivvårdsavdelningen där för tidigt födda vårdas.

Neonatalavdelningen i Göteborg

Ständig oro

I framställningen beskrivs hur beordrad övertid blivit ett normaltillstånd, och hur sjukskrivningarna har ökat markant. Personalen beskriver en känsla av ”uppgivenhet och förtvivlan” och en ständig oro att begå fel. Den låga bemanningen leder till tidspress som skapar ”samvetsstress samt grav oro inför varje arbetspass”.

– Man kan inte sova, man får ont i magen. Man brinner ju för att göra rätt för de här små personerna som vi vårdar, säger Marianne Andersson-Steen.

Det uppges numera vara vanligt med dubbelpass med 16-18 timmars arbetsdagar för att täcka upp för personalbristen. I dagsläget saknas 12 sjukskötersketjänster, och situationen förvärras under semestrarna.

Orsak till bakterieutbrott

Problemet är inte nytt. De senaste åren har facken anmält arbetsmiljön inom neonatal två gånger till Arbetsmiljöverket som riktat skarp kritik mot SU.

I våras blev man klar med en ny neonatalavdelning på Östra som ersätter en avdelning i Mölndal, och gör att man kan ha fler enkelrum. En anledning till beslutet om nybyggnation var de bakterieutbrott som lett till att för tidigt födda barn avlidit. Med fler enkelrum och färre transporter ska man undvika fler utbrott.

Även personalbristen har av Sahlgrenska pekats ut som orsak till bakterieutbrotten.

Från Vårdförbundets sida betonar man att kritiken mot personalbristen handlar om arbetsmiljön för personalen.

– Man är väldigt, väldigt noga med är att vårda patienterna omsorgsfullt.  Hellre att man själv går sönder så att man sköter patienterna på ett bra sätt. Och det är det man gör – man går sönder, säger Marianne Andersson-Steen på Vårdförbundet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neonatalavdelningen i Göteborg

Mer i ämnet