De båda männen misstänks för mord i Syrien. Foto: TT

Tre häktade för terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer i Göteborgsområdet misstänks för terrorbrott i Syrien 2013. En av dem är fortfarande på fri fot. Alla tre häktades i dag Göteborgs tingsrätt.

Under torsdagen greps två personer, 30 respektive 32 år gamla. De är på sannolika skäl misstänkta för ”terroristbrott genom mord” och häktades under fredagseftermiddagen.

Den första häktningsförhandlingen rörde 32-åringen. Han fördes med hjälp in i tingsrättens säkerhetssal eftersom han har ett funktionshinder. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst beror det på att han blivit skjuten i huvudet när han befann sig i Syrien.

Terrordömda göteborgare

Den 32-årige mannen var iklädd en grön tröja och hade långt svart skägg. Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar och alla besökare fick lämna säkerhetssalen.

Den 32-årige mannen satt tyst under den delen av förhandlingen som media fick vara med. Han tittade med skarp blick mot SVT:s reporterteam. Han satt lätt framåtböjd. Han rörde inte en min, möjligen såg han lite trött ut.

Lars Salkola, som försvarar 32-åringen säger att det inte finns skäl till att han ska vara häktad.

– Han förnekar brott. Han kan inte störa utredningen på något sätt för han är inte i det tillståndet.

Nu har åklagaren sannolika skäl, vad säger du om det?

– Det är tingsrätten som gjort den bedömningen, jag tycker inte att vi har kommit upp till den graden.

Log mot advokaterna

Även 30-åringen förnekar brott, men tingsrätten beslutade att häkta honom på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord, som rubriceringen lyder. Han kom in i rättsalen med en stor orangefärgad handduk som täckte överkroppen.

När han blev upplyst om att fotografering inte får ske inne i salen drog han av sig sin filt med hjälp av häktespersonalen. Då verkade han helt obesvärad och skakade hand med sina två försvarare, Mia Sandros och Hans Gaestadius, och log mot dem.

Han förnekade brott via sina advokater och han bestred också häktning. Men tingsrättaren beslöt enligt åklagaren Ronnie Jacobssons begäran att han skulle häktas.

När förhandlingen var över tog han emot beskedet utan större dramatik. I stället log han, och när han lämnade salen höjde han sin hand i en hälsning mot domaren.

Häktad i sin frånvaro

Ytterligare en person, 26 år gammal, häktades på fredagen i sin frånvaro, misstänkt för medhjälp till terroristbrott.

26-åringen är från Göteborg och har tidigare dömts till dagsböter för ett mindre brott. Han har erkänt att ha slagit sönder en butiksruta 2011.

Häktningsförhandlingarna hölls i en säkerhetssal i Göteborgs tingsrätt, och åklagaren har begärt ”särskild säkerhetskontroll”.

”Taktik bakom häktning”

Advokat Claes Östlund har utsetts till 26-åringens försvarare.

– Ingen har pratat med mannen, än mindre jag. Om han häktas kan man utfärda en arresteringsorder och han kan gripas om han är utomlands. Det är nog taktik bakom att begära honom häktad, säger Claes Östlund.

Målet är det första i Sverige där ”krigsresande” kan prövas för terrorbrott och mord, enligt inrikesminister Anders Ygeman (S). Han beskriver gripandena som ”mycket glädjande”.

Utredningen omgärdas av förundersökningssekretess.

– Tillslag gjordes på flera adresser i Göteborg. Utredningen är i ett mycket känsligt skede och det råder sträng förundersökningssekretess. Vi kommer att vidta ett intensivt utredningsarbete, sa Säpos presschef Sirpa Franzén till SVT Nyheter Väst under torsdagen.

Förhördes under torsdagen

De båda göteborgarna förhördes under ett par timmar under torsdagseftermiddagen. Enligt 30-åringens advokat, Hans Gaestadius, kvarstår brottsrubriceringen ”terroristbrott genom mord”.

– Min klient förnekar brott. I övrigt kan jag inte säga något, det är sträng sekretess i ärendet, säger han på torsdagen.

Hur mår din klient?

Ingen mår bra av att vara anklagad för en sådan här sak.

Från göteborgstrakten

De tre häktade männen är alla från Göteborgstrakten.

-Sedan ska jag ärligt säga, jag vet inte riktigt hur pass tajta de är med varandra. Det kan nog Säpo svara bättre på, säger åklagaren Ronnie Jacobsson till TT.

De misstänkta ska ha rört sig i islamistiska miljöer vid tiden för det misstänkta brottet, men Ronnie Jacobsson kan inte specificera vilken organisation de har tillhört.

-Det är en sak vi får utreda lite närmare. Vid den här tiden, 2013, fanns det olika schatteringar i den islamiska miljön, och det återstår också att utreda. Vi är fortfarande väldigt tidigt i utredningen.

26-åringen som häktats i sin frånvaro befinner sig i Syrien enligt Jacobsson.

TT: Finns det ytterligare personer som är misstänkta för brott

-Det kan komma att bli så i alla fall. I sådana fall är det svenskar vi i första hand är intresserade av. Sedan samarbetar ju Säpo med andra säkerhetstjänster för att se om det kan finnas intresse för ytterligare länder att titta på det här.

Ronnie Jacobsson vill inte gå in på om det handlar om ett eller flera mord som männen misstänks för.

-Jag vill inte gå in på det heller. Och det finns skäl för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordömda göteborgare

Mer i ämnet