Åkte 25 mil för att se maken räddas

Uppdaterad
Publicerad

Aino Svonni hade jobbat natt på hemtjänsten då hon hörde på radio att hennes man var instängd i Kristinebergsgruvan. ”Det var bara att sätta sig och köra snabbaste vägen”.

Jerry Hedman var en av de 25 gruvarbetare som satt fast under jord i Kristinebergsgruvan i flera timmar på lördagseftermiddagen. Hans fru Aino Svonni, som jobbar på hemtjänsten i Vilhelmina åkte 25 mil för att vara på plats när mannen kom upp ur gruvan.

– Det kändes underbart när jag fick se honom komma ut, säger Aino Svonni.

Explosion i Kristinebergsgruvan

Jerry jobbar sju dagar i Kristineberg och åker sedan hem de 25 milen till Klimpfjäll för att få vara med familjen i en vecka. Aino hade jobbat natt när hon hörde om olyckan på radion.

– Det var bara att sätta sig i bilen och ta den snabbaste vägen, säger Aino Svonni.

Ainos man satt fast i ett skyddsutrymme tillsammans med 22 andra gruvarbetare. De skadades inte, men fick debriefing med företaget innan de släpptes ut till sina väntande anhöriga.

De två som inte kunde ta sig in i skyddsutrymmet var en lastbilschaufför som körde in i röken och blev fast där, samt en arbetare som blev instängd bakom branden.

– Lastbilschauffören såg ingenting så han satt med skyddsmask inne i lastbilen, säger Göran Josefsson, räddningsledare.

Ingen skadades allvarligt i gruvbranden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Kristinebergsgruvan

Mer i ämnet