Foto: SVT

Elev bodde bland avföring och smuts

Uppdaterad
Publicerad

Vännäs fastigheter och Liljaskolan har låtit en person bo under odrägliga förhållanden i ett källarutrymme, där personen har uträttat alla sina behov. Stanken i huset är outhärdlig, och nu slår elever som bor i huset larm om missförhållandena.

Love Sjögren och Liv Sundkvist bor båda i ett av husen som fungerar som boende för eleverna vid Liljaskolan. De säger själva att de snart inte orkar sköta skolarbetet eller bo kvar i huset längre.

– Det är alltid något problem och aldrig helt bra. Om någon har kissat i en korridor och man torkar upp det så nästa dag är det något annat som har hänt, säger Liv Sundqvist som bor i huset.

Elevboendet i Vännäs

Svårt att andas

De visar källarutrymmet där en person bott i flera månader på en madrass innan någon reagerade. Det är urin på golvet och avföring i en hink. Stanken gör att det är svårt att andas och det är lätt att få kväljningar.

– Det fruktansvärt att något sådant här ska få hända och det är riktigt synd om personen som fått leva i den här misären, säger Love Sjögren.

Under flera månader har en person tillåtits att bo i källarutrymmet där det just nu stinker av spyor, urin och avföring som runnit rakt ut på golvet.

– Om det finns kvar något är det bara att beklaga och det måste vi åtgärda på en gång, säger Maria Öhgren som är tillförordnad gymnasiechef i Vännäs.

Hur har det kunnat bli så här?

– Jag vet faktiskt inte och kan inte svara på det.

Men du är högsta ansvarig för verksamheten?

– Ja, det är jag men jag har ingen mer information om det hela. Det har upptäckts och åtgärdats och jag hoppas det är slut med det. Absolut ingen ska få bo där nere i källaren i fortsättningen, säger hon.

Fallit mellan stolarna

Jerry Björn är elevkonsulent och ansvarig för elevboendet. Han säger att han inte tycker det är bra att det luktar spya, urin och avföring i huset men att han inte har ytterst ansvaret för källardelen.

– Jag är ansvarig för lägenheterna och eleverna men... alltså... jag är ansvarig för lägenheterna men inte de allmänna utrymmena, säger han.

Per Lundqvist som är vd för det kommunala fastightesbolalget Vännäs fastigheter menar att ansvaret fallit mellan stolarna. Skolan måste ta ansvar för eleverna och han lovar att fastighetsbolaget i fortsättnigen ska ta ansvar för källarutrymmena.

Är uppgivna

Men trots att eleverna slog larm redan för en vecka sen till ansvariga har ingenting hänt, och eleverna är uppgivna.

– Det här är inte första gången något sådant här händer. Vi har rapporterat och slagit larm men ingen ansvarig bryr sig längre. De verkar som om de har givit upp hela ansvarsbiten kring hur det ska fungera på elevboendet, säger Love Sjögren.

Rektorn vid Liljaskolan Henrik Bolin skriver i ett mejl till SVT Nyheter att han fick ett larm från Vännäs fastigheter om att någon bodde i källaren redan den 9 mars, för två månader sedan, och att han då såg till att eleven som bodde i källaren blev avstängd från skolan.

Eleverna som bor i huset menar emellertid att en eller flera har bott i källarutrymmena även efter att rektorn agerade i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elevboendet i Vännäs

Mer i ämnet