Arne Lindström, ordförande i LRF Västerbotten, irriteras över sänkningen av baspriset på mjölk. Foto: SVT

Så mycket mindre får mjölkbönderna

Uppdaterad
Publicerad

Kampen om mjölken fortsätter. Nu sänker Norrmejerier baspriset till sina bönder ytterligare.

Redan i september förra året varnade Norrmejerier om att mjölkersättningarna skulle sänkas. I februari sänktes baspriset till bönderna med 25 öre – och nu händer det igen. Från och med i onsdags den 1 juli får mjölkbönderna mindre i plånboken, när Norrmejerier tvingas sänka baspriset till sina bönder med ytterligare fem öre. Arne Lindström, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund i Västerbotten, är besviken.

– Det är vanvettigt tråkigt att det kan blir så här, säger Arne Lindström.

”Längre svacka”

Enligt Norrmejerier är anledningarna till sänkningen flera. Bland annat Rysslands förlängda importstopp av mjölkvara från EU och en hård konkurrens av lågprisvaror från övriga EU, där osten är extra utsatt.

– Bedömningen är att vi är i en längre svacka, men det är beklagligt att vi bönder får ta smällan, säger Henrik Wahlberg, Norrmejeriers ordförande, i pressmeddelandet. Han är även mjölkbonde vid Luttugården, Soukolojärvi i Övertorneå.

Uppmanar konsumenterna

Arne Lindström menar att det finns få saker som de från LRF kan göra för att påverka.

– Det vi kan göra är att uppmana konsumenterna, det är viktigare än någonsin att man försöker se vad som är svenskt och lokalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.