Nämndemannen avgår

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinnliga nämndeman som avträdde från rättegången mot den så kallade tablettlangaren i Sundsvalls tingsrätt efter ett rasistiskt uttalande lämnar nu alla domstolsuppdrag.

Den kvinnliga nämndemannen, moderat från Timrå, säger till expressen.se att hon efter det uppmärksammade avträdet i förra veckan nu hoppar av sina samtliga uppdrag både i Sundsvalls tingsrätt och i Kammarrätten.

– Jag vill inte vara med på sådan här skit, säger hon till tidningen.

Bytte knark mot sex

”Missförstånd”

Kvinnan är upprörd och menar att hon blivit missförstådd.

Upprinnelsen till historien var att domaren i målet mot tablettlangaren, Kristina Svedberg, överhörde en diskussion i en paus i rättegången mellan två av nämndemännen. Den ena sade sig förbereda en motion för dödsstraff, varvid den andra – moderatkvinnan från Timrå – då enligt Kristina Svedberg skulle ha sagt: – Ja, åtminstone för vissa raser.

Avbröts

Kristina Svedberg påtalade det direkt olämpliga i kommentaren i fråga, och avbröt rättegången för dagen.

Nämndemannan ska då ha sagt: – Nej, det är klart, så får man inte säga. Så får man bara tänka.

Det hela slutade med att den kvinnliga nämndemannen beslutade sig för att avträda från målet. Rättegången ska nu återupptas och avslutas på onsdag den här veckan – med en nämndeman kort.

Var ironisk

Den kvinnliga nämndemannen säger att uttalandet inte var rasisitiskt och att domaren alltså missförstått henne.

– Jag svarade bara ironiskt på det nämndemannakollegan sa; ”Ja, vilka raser då?” Det tog domaren på att det var jag som var rasistisk. Så hemskt har det blivit, säger hon till Expressen.

Hon ångrar att hon var ironisk och svarade i ett helt annat syfte. Men hon står fast vid beslutet att lämna alla uppdrag vid domstolarna.

– Jag har varit med i 23 år nu. Nu räcker det med sådan här behandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bytte knark mot sex

Mer i ämnet