Angel Villaverde greps enligt uppgift direkt på flygplatsen i Lima Foto: Miljöpartiet/TT/montage

Tidigare stämplad som terrorist

Uppdaterad
Publicerad

Den miljöpartistiske politikern Angel Villaverde i Sundsvall skulle besöka sin sjuka mamma när han greps i Peru.

Angel Villaverde ska ha gripits när han kom till Peru för att han skulle besöka sin mamma under julhelgen. Enligt uppgift ska Angel Villaverde ha gripits redan på flygplatsen när han anlände på juldagen. Några dagar senare kom hans hustru också till Peru och ska då ha fått reda på att Angel Villaverde hade gripits.

– Som jag har förstått det kunde hans mamma dö när som helst och han ville åka dit för att träffa henne en sista gång, säger Maria Algotsson, också hon miljöpartist i Sundsvall.

Politiker gripen i Peru

Har mejlat protokoll

Sent på måndagskvällen hörde en anhörig till Angel Villaverde av sig och ville ha hjälp av partikamraterna i Sundsvall. Den anhörige behövde dokument för att kunna visa att Angel Villaverde är en god medborgare.

– Jag tog kort på protokoll som visar att han är vald till språkrör för Miljöpartiet. De har skickats med mejl, som intyg på att han är en god medborgare, berättar Maria Algotsson.

Hade fått klartecken

Angel Villaverde är sedan 2005 medlem i Miljöpartiet och är idag gruppledare i Sundsvalls kommunfullmäktige. Han kom som flykting från Peru till Sverige 1995 och återförenades då med sin fru och deras tre barn som kommit till Sverige ett år tidigare. Han har i en tidigare intervju i Sundsvalls tidning berättat om hur han arbetade för att de fattiga människorna i bergsbyarna i Peru skulle få det bättre och blev stämplad som terrorist av den peruanska regeringen. Inför resan hade Angel Villaverde kollat upp att det var säkert för honom att åka till sitt forna hemland och fått klartecken från advokater i Peru.

– Han hade hört att han hade strukits från listan i Peru och ville åka och träffa sin sjuka mamma en sista gång. Angel är en enormt viktig person för partiet. Han är omtänksam och en stöttepelare, avslutar Maria Algotsson.

SVT har varit i kontakt med den peruanska ambassaden i Stockholm som inte säger sig ha någon kännedom om Angel Villaverdes gripande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiker gripen i Peru

Mer i ämnet