Granskningen av läkemedelsberoende och förskrivning av starka opioider får uppmärksamhet Foto: SVT

Nu granskas granskningen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Västmanlands granskning av läkemedelsberoende och förskrivningen av starka smärtstillande opioider har rört om lite i grytan. Bland annat kommer radioprogrammet Medierna att granska vår granskning, i Sveriges Radio P1 imorgon förmiddag.

– Det här har visat sig vara en het fråga, som det också finns starka intressen bakom, vi har fått en del kritiska synpunkter och nu återstår för Medierna i P1 att reda ut vem som har sagt vad, säger Hanna Eklund, reportern bakom granskningen.

Anders Kauranen är chef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Västmanland och han försvarar granskningen.

Läkemedelsberoendet i Västmanland

– Det är en väldigt viktig granskning Hanna har gjort, vi behöver sådant här i public service, det är vårt uppdrag att berätta saker som annars inte hade blivit kända.

Vad tycker du är det viktigaste som kommit fram?

– Det är just det här sambandet mellan läkarförskrivna opioider och dödsfall i USA och att den trenden är på väg att sprida sig hit och att vi måste göra något för att sätta stopp för det, säger Anders Kauranen.

Hur kommer ni att gå vidare?

– Jag skulle vilja titta närmare på vilka faktorer som ligger bakom när förskrivningen av ett läkemedel sticker iväg, trots att just den medicinen inte är det rekommenderade förstahandsvalet, jag vill alltså undersöka sådant som marknadsföring och läkemedelsbolagens eventuella påverkan på enskilda doktorer eller myndigheter för den delen, säger Hanna Eklund.

Medierna sänds lördag förmiddag, kl 11.03.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkemedelsberoendet i Västmanland

Mer i ämnet