Foto: SVT

”Viktigast att gå klart”

Uppdaterad
Publicerad

Hela 28 procent av ungdomarna som är inskrivna och söker jobb via arbetsförmedlingen i länet idag har ingen gymnasieutbildning. En utveckling som oroar.

– Det är inte ett tillräckligt antal som slutför sin gymnasieutbildning. Och därför är väl det allra viktigaste att man väljer någonting man är intresserad av, så att man faktiskt slutför, säger Malin Karlefors Fredell, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Västerås.

Bristyrken i länet

Om några år, när niorna i Västmanland som nu ska söka till gymnasiet tar studenten, väntas det enligt prognoserna bland annat behövas läkare, psykologer, industritekniker och ingenjörer av olika slag i länet.

Gymnasievalet 2016

Men också lastbilschaufförer och kockar och personal inom bygg och anläggning och vård och omsorg.

– Om man är intresserad av något av de områdena är det ju smart att välja däråt. Men det kanske allra viktigaste är att fråga sig själv vad man vill göra, säger Malin Karlefors Fredell.

Mer viktigt att ha en, än vilken det är

– Går man klart sin utbildning så har man en bra grund, dels för att komma ut i arbete men också kunna studera vidare. Man har också mycket lättare att välja om man skulle känna att det blev fel från början.

SVT Västmanland stämde träff med några nuvarande gymnasieelever för att höra hur de resonerade när de valde sina utbildningar.

– Jag tänkte mycket på hur jag skulle kunna få jobb i framtiden och att jag vill jobba med människor, och därför kände jag att det här skulle passa mig, säger Ella Wikman, elev på vård- och omsorgsprogrammet på Västerås Citygymnasium.

– Jag har alltid varit intresserad av vården. Och jag vet att jag vill plugga vidare till sjuksköterska, säger klasskompisen Ehsan Masuude.

Svängde mitt i

– Jag vill jobba som murare. Från början skulle jag bli snickare men så var det mycket roligare med mureri, säger Albin Penning, elev på bygg- och anläggningsprogrammet på Hahrska Gymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gymnasievalet 2016

Mer i ämnet