Foto: TT Bild

Köping får sjukvårdsmottagning för hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsstyrelsen säger ja till en sjukvårdsmottagning för hemlösa i Köping. Det beslutades på onsdagen.

– Hemlösa är en utsatt grupp med stort behov av sjukvård. De söker ofta vård alltför sent när de får infektioner och riskerar därigenom allvarliga sjukdomar. Med en särskild mottagning för denna grupp kan vi fånga upp mer omfattande vårdbehov i ett tidigt skede, säger landstingsrådet Pernilla Rinsell (MP), i ett pressmeddelande.

Köpings kommun gjorde nyligen en inventering som visade att det finns 49 hemlösa i kommunen, varav 18 är kvinnor.

Den nya sjukvårdsmottagningen ska bemannas av läkare, sjuksköterska och undersköterska och föreslås ligga i lokaler som tillhör verksamheten Hela människan. Besökarna ska även ha tillgång till tand- och fotvård.

Delar på kostnaderna

– Vården ska vara jämlik och även omfatta dessa utsatta människor som ofta är svåra att nå. Eftersom erfarenheterna av mottagningen för hemlösa i Västerås är så goda väljer vi att gå vidare och starta motsvarande sjukvårdsmottagning i Köping, säger landstingsrådet Juha Rundgren (V), i ett pressmeddelande.

Tanken är att landstinget och kommunen ska dela på kostnaderna för mottagningen som väntas öppna i april, om kommunen går med på att stödja mottagningen. Landstinget ska då stå för bemanning, dokumentation, enklare sjukvårdsmateriel, laboratorietjänster och läkemedel, medan kommunen ska ansvara för bland annat lokalkostnader, patientavgifter och läkemedel upp till högkostnadsskyddet.

Mottagningen kommer att kosta 300 000 kronor per år för landstingets del.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.