Bildt: Tror på lösning för drabbade familjerna

Uppdaterad
Publicerad

Ryska antigaylagar hindrar 13 ryska barn och deras svenska föräldrar – svenske utrikesministern öppnar för lösning.

Det ryska beslutet om att stoppa adoptioner till Sverige var nog inte helt genomtänkt. Det menar utrikesminister Carl Bildt.

De nya antigaylagarna i Ryssland har rönt stor internationell uppmärksamhet och kritiserats hårt. Bland annat innebär den nya lagstiftningen att adoptioner till Sverige, och andra länder som tillåter enkönade äktenskap, stoppas.  Till SVT säger utrikesminister Carl Bildt (M) att just det här beslutet nog inte var helt genomtänkt.

Ryskt adoptionsstopp

Tror på lösning

Carl Bildt säger att han hoppas att det finns en förståelse från rysk sida för de ”särskilda humanitära skäl” som han tycker finns i fallen med de svenska familjerna, och de 13 ryska barn som hunnit träffa sina nya föräldrar, men som de ryska lagarna stoppat.

– Jag hoppas att det finns möjlighet att lösa de fall där det är alldeles uppenbart att man kommit i kläm.

Arbetet bakom kulisserna

Enligt Carl Bildt har ett arbete pågått med att lösa situationen för de drabbade svenska familjerna. Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) har enligt Bildt varit ”aktiv i detta via diplomatiska kanaler”. Bildt säger att UD arbetar vidare med frågan.

– Här har fattats ett antal beslut och jag tror inte man tänkt igenom och förstått de omedelbara effekterna. Dels var det en lag som antogs av duman och sedan skapades de mer akuta problemen av domslut som kom i den ryska högsta domstolen. Jag är inte alldeles övertygad om att alla de effekter som uppstod var avsiktliga från Rysslands sida, säger Bildt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryskt adoptionsstopp

Mer i ämnet