Håkan Julholt avsattes som partiledare för Socialdemokraterna den 18 januari 2012. Foto: TT

Hemliga mötet som fällde Håkan Juholt

Uppdaterad
Publicerad

Hemliga möten, misstänksamma sms och en partiledare förd bakom ljuset. Bakom avsättandet av Socialdemokraternas förra partiledare Håkan Juholt ligger ett uträknat maktspel. I alla fall om man ska tro en ny bok, baserad på hemliga dokument och inspelade samtal.

– Det var i praktiken ett kuppförsök på Carin Jämtins initiativ, tre månader innan han slutligen föll, säger författaren Daniel Suhonen till Aftonbladet.

Kuppförsöket – ett hemligt möte mellan partitoppar inom Socialdemokraterna med avsikt att avsätta Håkan Juholt – är vad som avslöjas i den kommande boken: ”Partiledaren som klev ut i kylan”.

Håkan Juholt och krisen inom S

Daniel Suhonen, mannen bakom boken, var vid tiden en av partiledarens anonyma talskrivare och partiets rådgivare.

– Det var ett totalt myteri. Ingen ville rädda honom, säger Suhonen till Aftonbladet.

”Som man brukade göra med sovjetiska ledare”

I boken, som Aftonbladet tagit del av, spelas dramat upp kring det som skulle bli dåvarande partiledaren Håkan Juholts fall. Materialet är baserat på sms, inspelningar och hemliga protokoll från möten i Socialdemokraternas verkställande utskott.

I oktober 2011 befann sig Håkan Juholt, intet ont anande, på en kursgård utanför Stockholm. Han skulle förbereda sig inför partiledardebatten – på gott avstånd från journalisternas drev.

– Man förde undan honom, i säkerhet, som man brukade göra med sovjetiska ledare, säger Daniel Suhonen.

En mot resten

Samtidigt kallades, enligt boken, övriga ledamöter i partiets verkställande utskott till ett möte bakom stängda dörrar i partiets högkvarter på Sveavägen 68.

I rummet fanns partisekreteraren Carin Jämtin, LO-basen Wanja Lundby-Wedin tillsammans med partitopparna Mikael Damberg (nuvarande närings- och innovationsminister), Sven-Erik Österberg och Heléne Fritzon funnits med. Elvy Söderström var med på telefon.

Enligt boken delades ett dokument ut med ett tydligt budskap: Mötets enda syfte var att avsätta Håkan Juholt. Enligt Aftonbladet ska en person, Heléne Fritzon, ha protesterat. Men hon mötte hårt motstånd.

Vill inte kommentera

Dagen innan vad som skulle bli Håkan Juholts sista mötet i verkställande utskottet skriver han, enligt boken, ett sms till Daniel Suhonen:

”Tror Wanja planerar att avsätta mig i morgon. Gör vad du kan. Använd alla kontakter”

Den 18 januari 2012 avsattes Håkan Juholt från sitt uppdrag som partiledare.

Carin Jämtin säger genom sin pressekreterare till Aftonbladet att hon inte har kallat till något möte utan Juholts vetskap, men vill inte lämna några ytterligare kommentarer.

SVT har sökt Carin Jämtin, Mikael Damberg, Mona Sahlin, Stefan Löfven och Håkan Juholt – samtliga avböjer att kommentera.

I en SVT-dokumentär som sändes tidigare i år bekräftade förre LO-ordföranden Wanja Lundby Wedin att man hållit ett möte i oktober 2011 utan Juholts medverkan, men säger att avsikten var att ”hjälpa partiordföranden”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Håkan Juholt och krisen inom S

Mer i ämnet