Foto: Scanpix

Nytt hot: Trojaner tömmer bankkontot

Uppdaterad
Publicerad

Polisen håller just nu på med en jätteutredning kring människor som lurats via datorprogram, så kallade trojaner. 340 personer och företag har lurats på 140 miljoner kronor.

Den seriösa hemsidan du surfar på kanske inte är så oförarglig som du tror. För det du inte kan se, är om någon tredje part, har gömt ett spionprogram bakom hemsidan. Det kan innebära att din dator smittas av ett elakt virus.

– Det räcker att du besökt fel hemsida eller varit lite vårdslös och öppnat ett mejl, så har det installerats ett program. Det innebär att någon annan kan ha koll på det du gör på datorn, spionera och till exempel komma åt ditt bankkonto, säger Lars Byström på länskriminalen i Stockholm.

Märkte inget konstigt

Polisen utreder 340 ärenden i Sverige, där folk drabbats av trojaner i sina datorer. En av de drabbade, en man i 35-årsåldern, säger till SVT Nyheter att han är mycket datorkunnig, men inte märkte något konstigt – förutom att han vid ett tillfälle inte kunde logga in på sin internetbank i Nordea.

Men när han provade igen, så kom han plötsligt in. Dagen efter var bankkontot tömt på 200.000 kronor.

–Det är vanliga hederliga människor som tyvärr drabbas av det här, i princip kan vem som helst drabbas. Det är också ganska betydande belopp man kommit över, totalt 140-150 miljoner kronor, säger Lars Byström på länskriminalen.

Organiserade brottslingar

Länskriminalen i Stockholm, har i några utredningar lyckats få sju män dömda för bland annat penninghäleri och ytterligare en man sitter häktad.

Men några pengar har man inte lyckats få tillbaka och polisen är övertygad om att det är organiserade brottslingar som står bakom trojanattackerna.

–Vi har gripit och lagfört en del personer, men tyvärr så är det inte brottslingarna i den högsta nivån, det är sådana som vi kallar ”målvakter”. Det är sådana som tar emot pengarna och skickar dem vidare i flera led, till bankkonton utomlands.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.