Foto: TT

Inga krav på lavinkunskap hos offpistguider

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt populärare att åka off pist. Och många anlitar guider för att vara extra trygga. Men det finns inga krav på vilka kunskaper guiden behöver ha. Från och med nästa vinter kan det åtminstone bli lättare att kontrollera vilken lavinkunskap de har, då ska utbildningarna göras enhetliga i hela landet.

I dag är det helt oreglerat vad guider i offpiståkningen behöver kunna. Enligt Per-Olov Wikberg på Fjällsäkerhetsrådet finns det exempel på de som tagit ut grupper i lavinterräng utan att ha lavinkunskaper alls.

– Det är helt oreglerat i dag, säger han.

Lavinolyckor

Olyckor vanliga

Det som är farligast i offpiståkningen är risken för laviner. Varje år dör i snitt en skidåkare i Sverige och många fler är inblandade i olyckor.

De flesta som guidar har någon form av lavinutbildning, men det kan vara svårt som kund att bedöma om den är tillräcklig. De som kallas bergsguider har gedigen kunskap, men det finns bara ett fyrtiotal i Sverige. Det finns omkring 4.000 utexaminerade fjälledare, men de har bara två, tre dagars utbildning.

– Det är inte tillräckligt för att ha hand om en grupp i lavinfarlig terräng, anser Per-Olov Wikberg.

Ska skärpa kraven

Fjällsäkerhetsrådet håller tillsammans med andra organisationer nu på att skärpa kraven på lavinutbildningar i Sverige och sätta en nationell standard.

– Som det är i dag finns det många aktörer som håller i egna utbildningar och de kan skilja sig ganska mycket sinsemellan.

Från nästa vinter ska det enligt Per-Olov Wikberg kunna bli lättare att förstå vilka kunskaper som guiderna har.

Men ansvaret för att kontrollera att de verkligen har en utbildning i lavinsäkerhet kommer fortfarande att ligga på kunden.

– Jag tror att det in framtiden kommer att bli krav på det, men nu tycker jag att man som kund ska fråga vilken utbildning guiden har. Det är viktig för den egna säkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lavinolyckor

Mer i ämnet