Foto: TT

Seko utreder misstänkt strejkbryteri

Uppdaterad
Publicerad

Seko undersöker flera fall av misstänkt strejkbryteri. Pågatågen satte under tisdagen in extra vagnar för att mildra strejkens effekter. Facket överväger nu ytterligare strejkåtgärder.

På tågstrejkens andra dag satte Pågatågen in extra vagnar på flera tåg.

– Jag ser det som strejkbryteri, säger Tony Guzelius, vice ordförande för Seko Öresund.

Tågstrejk i Sydsverige

I måndags hade Krösatågen i Småland dubblerat antalet vagnar på tågen mellan Växjö och Hässleholm och Växjö-Alvesta, även detta fick Seko att tala om utökad strejk. Nu utreder fackförbundet centralt uppgifterna om misstänkt strejkbryteri.

– Vi har fått olika rapporter under dagen som vi ska utreda ordentligt. Vi har beredskap att göra något med mycket kort varsel om det skulle behövas, säger Per-Ola Fällman, ombudsman vid Seko.

Strejken omfattar den svenska Öresundstågstrafiken och tågoperatören Veolia. Ulrika Mebius, press- och informationschef på Skånetrafiken, säger att de extra vagnarna inte ska betraktas som ersättningstrafik.

– Det vi gör är en viss utökning i redan befintlig trafik. I vårt uppdrag står att vi ska anpassa vår trafik efter kundernas efterfrågan.

På tisdagen fanns inga tecken på en öppning mellan parterna, enligt Seko och medlarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrejk i Sydsverige

Mer i ämnet