Sex förhörda i SD-härva

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer har hämtats till förhör angående den misstänkta ekonomiska brottsligheten i ett företag med koppling till Sverigedemokraterna. Två av dem misstänks för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott respektive medhjälp till brottet.

Den huvudmisstänkte är Sverigedemokraternas riksdagsledamot Martin Kinnunen som i går sade till TT att han förnekar brott:

– Som firmatecknare är jag naturligtvis ansvarig för den redovisning vi lämnar till Skatteverket. Samtidigt är det viktigt att påpeka att all ekonomisk administration den här perioden sköttes av en extern konsult.

Ekobrottsmisstankar mot SD–bolag

Enligt ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten rör brottsmisstankarna händelser under perioden 2013 – 2014 i företaget Samtid och Framtid AB, ett helägt dotterbolag till Blåsippan AB som ingår i sfären kring Sverigedemokraterna.

Förundersökningen pågår under våren

Vice chefsåklagare Jakob Holmberg säger i pressmeddelandet att han inte lämnar fler uppgifter om utredningen. Förundersökningen kommer att pågå under våren och ”i nuläget kan inget besked lämnas om huruvida åtal kommer att väckas eller inte”.

De fyra som hämtades till förhör men som inte misstänks för brott är hörda som vittnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmisstankar mot SD–bolag

Mer i ämnet