Nu varnar Skånetrafiken för fler inställda tåg på grund av underhåll, nu mellan Malmö och Lund. Foto: TT.

Skånetrafiken varnar för mer tågkaos

Uppdaterad
Publicerad

”Nödvändigt underhåll” kan göra tågstrejken värre för de drabbade i Malmö och Lund. Och fackförbundet SEKO diskuterar en utvidgning av strejken i dag.

Underhållsarbete ställer under helgen till det ytterligare för tågtrafiken mellan Malmö och Lund, det uppger Skånska Dagbladet.

Bussar ersätter delvis, men planen var att hänvisa till Öresundstågen – där det är strejk.

Tågstrejk i Sydsverige

-Vi kan inte låta fler Pågatåg gå eftersom det skulle innebära strejkbryteri och de arbeten som Trafikverket planerat sedan länge måste genomföras, säger Ulrika Mebius på Skånetrafiken.

När Pågatågen under tisdagen satte in extravagnar för att mildra strejkens effekter reagerade Seko. Facket överväger ytterligare strejkåtgärder eftersom man ser Pågatågens agerande som strejkbryteri.

Hot om fler varsel

Efter två dagars strejk tycks de flesta av de över 75 000 berörda tågresenärerna i södra Sverige ha funnit alternativ att ta sig dit de behöver. Bland annat andra tåg.

I dag kan dock service- och kommunikationsfacket Seko komma med nya varsel som stänger ned flera av dessa alternativ.

Förbunds- och förhandlingsledningen ska sätta sig ned och diskutera möjligheten att utvidga strejken till Krösatågen i främst Småland, Kustpilen i Östergötland och Pågatågen i Skåne – detta sedan regiontrafikbolagen i Sydsverige kraftigt ökat vagnkapacieteten på sina tåg för att möta trycket från passagerarna.

-Det är en av de frågor som kommer upp i dag. Det handlar överlag om hur vi ska gå vidare, säger Erik Sandberg, kommunikatör hos Seko, till TT.

Inga signaler om samtal

Tidigare har parterna uppgivit att de är intresserade av att hitta en lösning på konflikten, och att det är troligt att kontakter kommer att tas under veckan. Men inga sådana kontakter uppges ha tagits ännu.

Tvisten mellan Seko och arbetsgivarorganisationen Almega gäller bemanningen på Öresundstågen som körs av tågoperatören Veolia. Veolia har sagt upp över 250 lokförare och tågvärdar som väntas söka jobben igen – nu under andra, enligt facket, sämre anställningsvillkor.

Ett krav från Seko är att facket får rätt att begränsa antalet timanställda. Arbetsgivaren hävdar att man i dag tvingas betala full lön för deltidsjobb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrejk i Sydsverige

Mer i ämnet