Tusentals välutbildade flyr till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har så många välutbildade flytt till Sverige, enligt en granskning som SVT Nyheter gjort. In i landet strömmar färdigutbildade ingenjörer, läkare och ekonomer. Antalet godkända civilingenjörer från utlandet har mer än fördubblats på bara ett år.

I Sverige sker just nu en massiv import – av kunskap. Av de flyktingar som kommer till Sverige har många med sig universitets- och högskoleutbildningar. En utländsk examen måste godkännas av universitets- och högskolerådet, UHR. Och myndigheten har aldrig haft fler ansökningar än nu.

– Vi har haft konstanta ökningar under en lång period och vi ser i år att det fortsätter öka, säger Lars Petersson, avdelningschef på UHR. 

Efterfrågade ingenjörer

Myndigheten har fått ta in mer personal för att hinna med. Ansökningarna hos UHR har ökat med 55 procent de senaste fem åren. Han berättar att de som söker ofta är civil- eller högskoleingenjörer. Just den gruppen har mer än fördubblats på bara ett år. År 2013 godkände UHR 401 ansökningar från utländska civil- och högskoleingenjörer. Förra året, 2014, godkändes 920 ansökningar.

– Det här är ju en bristvara som förs rakt in i den svenska arbetsmarknaden, säger Lars Petersson. 

Tilltagande kompetensregn

Den andra myndigheten som hanterar utländska examina ser samma utveckling. Hos Socialstyrelsen, som har hand om legitimationsyrken som läkare och tandläkare har ansökningarna också ökat kraftigt. Bara mellan 2013 och 2014 ökade ansökningarna där med 36 procent. Socialstyrelsen fick nyligen mer pengar av regeringen för att snabbare kunna ta hand om utländska examina.  På UHR ser man inga tecken på avmattning i det kompetensregn som just nu faller över Sverige.  

– Vi är fortfarande inne i ett läge där det ökar, säger Lars Petersson.

Antalet ansökningar ökar snabbt

Ansökningarna hos Universitets- och högskolerådet om validering av utländska examina har ökat kraftigt de senaste åren.

  • År 2000 var det 1.700 ansökningar
  • 2005 var det knappt 3.000 ansökningar
  • 2010 var det knappt 5.000 ansökningar
  • 2014 var det 7.739 ansökningar

Sedan 2010 har antalet ansökningar  hos således ökat med 55 procent.

Socialstyrelsen validerar 21 legitimationsyrken som till exempel läkare, sjuksköterska och sjukgymnast.

  • År 2013 fick myndigheten in 1 454 ansökningar om validering av utbildningar från länder utanför EU.
  • 2014 var det 1 973 ansökningar.

En ökning med 519 ansökningar eller 36 procent. Ökningen skedde främst från och med juni 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.