Foto: Privat/TT

Svenska Arvin och Maria hamnade mitt i räddningsinsatsen

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske studenten Arvin Sand Vaziri befann sig på University College Hospital i London, ett av de fem sjukhus dit offren för terrorattacken kom. Han och hans fru hamnade mitt i räddningsinsatsen.

Arvin Sand Vaziri från Mariestad läser en master på School of Oriental and African Studies, SOAS, i London sedan ett år. Hans fru var på tillfälligt besök från Sverige och var intagen på University College för magsmärtor.

Då gick plötsligt larmet på sjukhuset.

Terrordåd vid London Bridge 2017

– Vi var på akuten då det kom ett meddelande i högtalarna om att samtlig personal skulle infinna sig, man talade om en ”major incident”. Efter ett tag kom en sköterska tillbaka och berättade att det hade varit ett terrordåd och att skott- och knivskadade människor var på väg in, berättar Arvin för SVT Nyheter.

LÄS MER: Terrordådet i London – detta har hänt

Hetsig stämning

Han och hans fru fick hålla sig i det rum där de var, väldigt snabbt började det röra sig säkerhetsvakter på sjukhuset och stämningen var stundtals kaotisk.

– Det var väldigt hetsigt, folk sprang omkring och alla som inte var drabbade av terrordådet fick hjälp av AT-läkare, säger han.

Vad tänkte du då?

– Jag tänkte att det på sätt och vis var det tryggaste stället att vara på samtidigt var det jobbigt för man kom väldigt nära de som drabbades av attacken. Vi såg inga, men det kändes nära ändå, säger Arvin Sand Vaziri.

LÄS MER: Svenska Niclas: ”Vi skrek på polis och folk grät”

Förändrad atmosfär

Han och hans fru var tvungna att byta rum och blev båda lite chockade efter att ha varit mitt i en krissituation. Efter att ha bott i London sedan förra året tycker han att det är något som har förändrats i atmosfären.

– Man tänker att man måste fortsätta men efter de senaste attackern känner man sig inte lika trygg. Det är något som har förändrats.

LÄS MER: SVT på plats i London: ”Om vi blir rädda så vinner terroristerna”

Han säger dock att en tröst i det hela är att se hur alla människor ställer upp för varandra. På sjukhuset såg han och hans fru folk som kom in och jobbade gratis efter avslutat pass. De hörde om en läkare som inte kunde ta sig till sjukhuset via bil eller andra kommunikationer, han cyklade sex mil för att kunna komma in och jobba.

– Det känns lite uppgivet nu men hoppet är att folk hjälper varandra, säger Arvin Sand Vaziri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd vid London Bridge 2017

Mer i ämnet