Walter Dox, från Belgien, säger till SVT Nyheter att han inte är rädd. ”Om vi blir rädda vinner terroristerna” Foto: Jonas Sverin/SVT

SVT på plats i London: ”Om vi blir rädda så vinner terroristerna”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter terrorattentatet i centrala London är det fortfarande stora avspärrningar kring Borough Market och London bridge. Polisen säkrar området och många som bor i närheten kommer förbi för att förstå vad som har hänt.

En av dem som är här är 18-åriga George som bor med sin mamma bara några kvarter från Borough Market. Han var hemma igår kväll när hans mamma kom in i hans rum och sa att en bil kört på en massa människor på London Bridge.

Utanför hörde de skottlossning. Men just då trodde George att smällarna kom från fyrverkerier. När de tittade ut genom fönstret såg de människor springa i panik ute på gatan.

Funderar på att flytta

George är uppenbart chockad. Han säger att han inte längre känner sig säker i London. Det trots att han är född och uppvuxen här. Sedan mars i år har tre terrorattentat inträffat i Storbritannien, varav två i London. Det senaste skedde i Manchester för mindre än två veckor sedan.

TV: ”De verkar ha knivhuggit alla de såg”

George tror inte att polisen kan göra något för att hindra den här typen av attacker vi såg här igår. Snart ska han börja universitetet och han vill inte längre bo kvar i London. Nu funderar han på att flytta till en mindre stad, där risken för terrorattacker är mindre.

En volontär för det sociala nätverket "Turn to love" som förespråkar kärlek framför terror. Foto: Jonas Sverin/SVT

”Fuck them”

En bit står en man i 50-årsåldern som heter Keith. Han var vid Borough Market i går kväll och hade precis kollat klart på Champions Leauge-finalen mellan Juventus och Real Madrid på en storbildskärm när attacken ägde rum.

Han beskriver den panik som bröt ut utanför baren där han befann sig. Hans första tanke var att det var fotbollssupportrar som drabbat samman, men när folk började skrika om knivskärningar förstod han att det gällde något annat.

LÄS MER: Terrordådet i London – detta har hänt

Han sprang i säkerhet och tappade då bort sina vänner. I dag är han på plats vid avspärrningarna för att leta efter dem. Han har inte sett dem sedan igår kväll och har inte heller lyckats få någon kontakt med dem på telefon.

Trots det säger han att inte är rädd i dag och att han aldrig kommer låta terrorister påverka hans liv: ”Fuck them”

SVT:s reporter Jonas Sverin på plats i London. Foto: SVT

Skulle varit där – men ändrade sig

Enrico Selk och Luise Abraham är turister på besök från Berlin. Enligt planen skulle de ha varit på Borough Market i går kväll när terrorattacken ägde rum. Men då Luise lider av kraftig pollenallergi och var trött beslutade de att stanna hemma på hotellet istället.

LÄS MER: Svenska Niclas: ”Vi skrek på polis och folk grät”

Nu har de cyklat ner till avspärrningarna för att se hur det ser ut. Ingen av dem säger sig vara rädda, även om de såklart funderar på vad som hade hänt om de varit på plats.

Förra året var de i Berlin när terrorattacken ägde rum där och har nu inställningen att den här typen av attacker händer då och då. De tänker inte låta gårdagens attack påverka deras liv eller ens resten av deras vistelse i London, även om båda erkänner att de är mer vaksamma i stora folksamlingar nu för tiden.

Enrico Selk och Luisa Abraham, turister från Berlin på besök i London. Foto: Jonas Sverin/SVT

Var i närheten av gärningsmännen

En annan turist på plats vid avspärrningarna är Walter Dox från Belgien. Han och hans resesällskap bor på ett hotell precis utanför avspärrningarna. I går kväll hade de ätit middag inne i city och hade precis kommit tillbaka till hotellet när de såg människor springa mot dem. Walter beskriver stämningen som nervös, men säger att han själv aldrig blev rädd.

LÄS MER: Tre gärningsmän ihjälskjutna i London

Walter Dox, från Belgien. Foto: Jonas Sverin/SVT

Det var först uppe på hotellrummet när de slog på tv:n de fick reda på att det rörde sig om en terrorattack. Vid frukosten i morse insåg de att gärningsmännen sprungit runt med knivar alldeles i närheten av där de befann sig. Men trots det är inte Walter Dox rädd.

Han har varit med om en terrorattack förr. I Bryssel förra året.

– Om vi blir rädda så vinner terroristerna. Jag är inte rädd för terrorister och tänker aldrig ändra sättet jag lever mitt liv på, säger Walter Dox.

LÄS MER: SVT liverapporterar om terrordådet i London

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd vid London Bridge

Mer i ämnet