Poliser efter tillslaget i Verviers i Belgien då två misstänkta terrorister dödades. Foto: TT

Belgiska terrorister dömda till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Tre män dömdes i dag till 16 års fängelse för deltagande i den terrorgrupp som belgisk polis slog till mot i Verviers i östra Belgien i januari 2015.

Tillslaget, där två misstänkta sköts ihjäl av polisen under en eldstrid, ägde rum strax efter terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris.

De tre männen är enligt domen anslutna till terroristgruppen Islamiska staten och döms bland annat för försök till terrorismrelaterade mord, rapporterar tv-kanalen RTBF.

Terrorn i Bryssel

Totalt var 16 personer åtalade för delaktighet i terroristverksamhet som medlemmar eller ledare. Vissa av dem ska ha planerat attentat i Belgien i januari 2015.

Flygplatsen tilltänkt mål redan då

Enligt åklagaren var flygplatsen i Zaventem, Bryssels internationella flygplats, ett av målen redan då. Flygplatsen attackerades vid terrorattackerna den 22 mars i år då totalt minst 35 personer dödades.

Under utredningen har det visat sig att de gripna haft kopplingar till Abdelhamid Abaaoud, utpekad som ledare för den grupp som senare under 2015 genomförde den blodiga attacken mot centrala Paris och fotbollsarenan Stade de France i november.

Abaaoud sköts ihjäl av fransk polis under ett tillslag strax efter Paris-dåden då 129 människor dödades.

Utklädda till poliser

Polisen slog till mot Vervierscellen på kvällen den 15 januari 2015. Efter en eldstrid, i vilken två av de misstänkta terroristerna dödades, påträffade polisen sprängämnen, automatvapen, polisuniformer och falska polislegitimationer i lägenheten på Rue de La Colline i staden Verviers vid gränsen mot Tyskland.

Enligt åklagarna planerade medlemmarna i Vervierscellen att, förklädda till poliser, ta sig in på en polisstation i Bryssel, döda poliser och kidnappa en hög polischef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet