Barn i ett evakueringsläger i Srinagar. Foto: TT

Katastrofen fortsätter att skörda offer

Uppdaterad
Publicerad

De omfattande översvämningarna efter monsunregnen i Kashmir fortsätter att skörda offer. Stora delar av miljonstaden Srinagar i den indiska delen står under vatten och nu höjs kritiska röster över räddningsinsatserna.

Merajuddin Dar och hans familj var en av tusentals människor som fastnade i sina hem när de enorma översvämningarna nådde staden Srinagar i delstaden Kashmir.

Samtidigt som vattennivåerna steg tog han sin familj till vinden på tvåvåningshuset de bor i, utan att se någon hjälp i sikte. Han var säker på att de skulle dö, men de klarade sig i två dagar – när vattennivåerna till slut började sjunka.

– Det är ett mirakel att vi överlevde utan någonting. Vi hade ingen mat, inget dricksvatten och inget hopp, berättar han för BBC:s reporter.

Dödssiffran väntas stiga

I takt med att vattnet börjar sjunka undan blir omfattningen av naturkatastrofen i Kashmir allt tydligare. Ihållande monsunregn har lett till översvämningar och jordskred som krävt minst 450 människoliv i Indien och Pakistan.

Dödssiffran väntas stiga när räddningspersonal nu har möjlighet att nå fram till de människor som, utan mat och vatten, suttit fast i byggnader och på hustak i flera dygn.

Dessutom stiger oron för att vattenburna sjukdomar ska spridas i området och lokala medier rapporterar om mängder av djurkadaver på gatorna. Döda människor har också flutit omkring.

Upprörda röster

Över 200.000 personer uppges fortfarande sitta fast i indiska Kashmir, där stora delar av miljonstaden Srinagar står under vatten. Kritiska röster har höjts över regeringens långsamma agerande och invånarna, varav majoriteten är muslimer som ofta klagar över hård kontroll från det indiska styret, är nu i stället upprörda över att ha lämnats åt sitt öde.

Nödställda i Srinagar hävdar att militären högst selektivt evakuerar nödställda och att de flesta ur lokalbefolkningen lämnats kvar.

– Det kom helikoptrar och vi viftade med armarna. Men ingen kom för att hämta oss. Ingen i vårt område har räddats via luften, säger Aasiya Kutoo som sökt skydd i ett tillfälligt läger, till AFP.

Möter kritik

Regeringschefen i indiska Kashmir, Omar Abdullah, som anklagats för att ha stått som lamslagen i katastrofens inledningsskede och ignorerat tidigare varningar från experter, tillkännagav i fredags ett räddningspaket för de drabbade. Enligt honom kommer husen att återuppbyggas inför vintern och drabbade familjer ersättas med 75.000 rupier (omkring 8.800 kronor) och sex månaders matransoner, skriver indiska NDTV.

Redan nu får 100.000 personer hjälp i över 130 flyktingläger som satts upp i Kashmirdalen, enligt Abdullah. Att det tog så lång tid för myndigheterna att få igång räddningsarbetet har han försvarat med att ingen kunde förutse omfattningen av katastrofen.

Över två miljoner människor har på olika sätt drabbats av översvämningarna, enligt Pakistans katastrofmyndighet NDMA.

Katastrofen i Kashmir

* Över en vecka av ihållande monsunregn i Kashmir-området ledde till översvämningarna som drabbat både Indien och Pakistan.

* Det beskrivs som den värsta översvämningen i Kashmir på över 100 år.

* Det är svårt att få överblick över förödelsen då det varit svårt för räddningsarbetare att ta sig fram, men det handlar i nuläget om hundratals döda. Dödssiffran befaras stiga.

* Värst drabbade är de södra delarna av området och stora delar av miljonstaden Srinagar står under vatten. Där sitter dessutom omkring 5 000 besökare fast på flygplatsen.

* I det upprorsdrabbade Kashmir, där Indien och Pakistan kontrollerar varsin del, finns många soldater på plats. Deras läger har givetvis också drabbats och skjutvapen, bomber och handgranater uppges ha sköljts i väg för att sedan dyka upp på olika ställen i Kashmirdalen, skriver Times of India.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.