Foto: TT

Fler noshörningar än någonsin dödades i fjol

Uppdaterad
Publicerad

Antalet noshörningar som dödats av tjuvjägare fortsatte att öka 2015. Om dödandet fortsätter i samma takt som nu tros det inte finnas några vilda noshörningar kvar inom fem till tio år, enligt Internationella naturvårdsunionen.

Antalet dödade noshörningar ökar för sjätte året i rad, enligt en rapport från Internationella naturvårdsunionen (IUCN). Siffran har ökat drastiskt mellan 2008 och 2015.

Minst 1.338 noshörningar dödades i Afrika under 2015, varav 1.175 av dem i Sydafrika, som också är den plats på kontinenten där antalet dödade noshörningar minskat något under det senaste året. Tjuvjakten i Namibia och Zimbabwe har i stället ökat under samma period.

– Ökningen av tjuvjakt är alarmerande. Tjuvjakten började öka drastiskt 2008, och sedan såg vi år efter år hur den fortsatte stiga, säger Dr. Richard Emslie, som tillhör IUCN:s specialistgrupp för afrikanska noshörningar.

Hornen eftertraktade

Noshörningarnas horn är eftertraktade och tros i delar av Sydostasien ha medicinska egenskaper och kunna bota exempelvis cancer. Hornen har även blivit en populär statussymbol.

Ett kilogram noshörningshorn kan kosta runt 500.000 kronor på den svarta marknaden. En kontroversiell metod som använts för att göra djuren mindre attraktiva för tjuvjägarna är att såga av hornen.

Fem arter återstår

Om antalet dödade noshörningar fortsätter i samma takt som nu, tros de sista djuren som återstår behöva leva i strikt fångenskap inom fem till tio år, enligt Internationella naturvårdsunionen.

– Om det fortsätter i samma takt som nu, så kommer de djur som finns kvar att tvingas leva i strikt fångenskap inom fem till tio år. Då finns det i princip inga vilda djur kvar, säger Dr. Richard Emslie till brittiska BBC.

Noshörningar har funnits på vår jord i 60 miljoner år. I dag återstår fem av 30 noshörningsarter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.