Näringsministern Mikael Damberg (S) tillsammans med en filippinsk minister. Foto: SVT. Foto: SVT

Hård kritik mot svenskt Filippinbesök

Uppdaterad
Publicerad

Näringsminister Mikael Damberg och den svenska regeringen kritiseras för att ha besökt Filippinerna tillsammans med en handelsdelegation. Detta samtidigt som den nya presidenten Duterte bryter mot mänskliga rättigheter.

I somras fick Filippinerna en ny president – som snart inledde ett krig mot droger. Ett drogkrig som drabbar fattiga och ofta oskyldiga. Vår korrespondent rapporterade därifrån för en tid sen, och träffade en äldre kvinna som förlorat sitt barnbarn i en brutal insats sanktionerad av polisen.

– De högg honom i huvudet med en machete, sedan använde de spikar. De satte dem här och här, säger 72-åriga Nanay Nelly från ett av Manilas fattigaste områden Tondo, och visar mot SVT Nyheters korrespondent Susan Ritzéns hals och huvud. 

Filippinernas blodiga drogkrig

”Jag skulle gärna slakta dem”

EU och FN har uttalat att dödandet måste upphöra. Men president Duterte låter sig inte påverkas och fortsätter sitt krig mot drogerna.

– Hitler dödade tre miljoner judar. Det finns tre miljoner drogmissbrukare. Jag skulle gärna slakta dem, sa president Rodrigo Duterte i ett uttalande den 2 oktober.

Den amerikanska presidenten, Barack Obama, ställde även in en resa till landet efter Duterte kallade honom för en ”horunge”.

Nu riktas även kritik mot den svenska regeringen. Näringsminister Mikael Damberg besökte nämligen Filippinerna i början av november som ett led i regeringens exportstrategi. Med på resan var en handelsdelegation med bland annat krigsmaterieltillverkaren SAAB. Damberg träffade visserligen representanter från en människorättsorganisation – men också ministrar ur president Dutertes regering.

– Jag måste säga att jag blir provocerad av att regeringen så tydligt nu använder sin relation till Filippinerna för att försöka öka svensk vapenexport. I ett nära samarbete med SAAB försöker man sälja JAS Gripenplan, Ubåtar, övervakningssystem – till en regim som snabbt går i en alltmer auktoritär riktning, och som dagligen begår grova brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Hans Linde som är Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson.

”Sänder ut helt fel signaler”

Agnes Hellström, ordförande för föreningen Svenska Freds, säger att näringsministerns besök sänder ut helt fel signaler.

– Dels öppnar man en ambassad samtidigt som SAAB öppnar ett kontor i Filippinerna, och dessutom så har den svenska ambassadören i internationell media uttalat sig på ett sätt som får det att verka som att Filippinerna inte alls har problem med kränkningar av mänskliga rättigheter, säger Hellström.

SAAB:s vice ordförande i Asien, Carl-Erik Leeks har i media sagt att det nya kontoret i Manila ska stödja Saabs försök att sälja stridsflygplanet Gripen till Filippinerna. Sveriges ambassadör var med och invigde kontoret i samband med ministerns besök.

”Helt fel fokus”

Kritik kommer också från regeringskollegan Miljöpartiet, även om rösten tillhör en av de fyra riksdagsledamöter som inte ställer upp på den nya partipiskan som kräver lojalitet gentemot regeringen. 

– Jag ser tydligt ett fokus på vapenexport återigen. Det är en skandal att Sverige i sin strategi mot Filippinerna behåller vapen exporten som fokus i stället för deras egen befolknings rättigheter som nu snabbt avskaffas, säger Carl Schlyter riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Men Ann Wolgers, pressekreterare hos näringsminister Mikael Damberg, menar att kritiken mot resan är helt felaktig. Sverige har inget försvarssamarbete med Filippinerna och det fördes inga samtal om vapenexport med den filippinska regeringen under besöket. SAAB deltog i delegationen för att försöka sälja teknik till civila flyget, enligt Ann Wolgers.

– Det var en näringslivsresa med bara civila inslag, säger hon.

Näringsminister Mikael Damberg svarar på kritiken i Agenda ikväll kl 21.15 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filippinernas blodiga drogkrig

Mer i ämnet