I tretton månader hölls danske Daniel Rye Ottosen som gisslan av terrorgruppen Islamiska staten. Foto: SVT/TT

Hölls fången av IS – överlevde

Uppdaterad
Publicerad

I 13 månader hölls danske Daniel Rye Ottosen som gisslan av terrorgruppen Islamiska staten, IS, i Syrien. Nu väljer han att berätta sin historia för allmänheten. Bland annat om hur han gick ned i spagat i sin cell, för att visa att han inte var CIA-agent.

I 398 dagar satt den danske frilansfotografen Daniel Rye Ottosen i fångenskap hos IS i Syrien. Under tiden försökte Daniel vid upprepande tillfällen att fly, samtidigt som förhandlingar pågick mellan hans familj och kidnapparna. Till slut, genom en hemlig operation, lyckades man frita Daniel.

Brutal avrättning

I juni 2014 blev han den sista av gisslan att lämna fängelset levande. Bakom sig lämnade han medfången James Foley, vars brutala avrättning skakade världen och tog Islamiska statens beräknande propagandakrig till en ny nivå. Mordet på Foley videofilmades och filmsekvensen publicerades på internet. Videon hade titeln ”Ett budskap till Amerika”, och på filmen ses en man i en orange dräkt stå på knä i ett ökenlandskap.

Syrienkriget

Känner inte hat

Trots att Daniel Rye Ottosen torterades till gränsen att han inte ville leva längre, känner han inget hat mot IS-männen som höll honom fången.

– Jag såg ett starkt hat från deras sida mot oss. De var tydliga med att de hatade allt som vi representerade. Så att komma hem och hata dem lika mycket som de hatar oss, det skulle kännas märkligt och onyanserat, säger Daniel Rye Ottosen.

Daniel Rye Ottosen upplevde också dråpliga situationer i sin cell.

– Jag blev förhörd av en ung kille strax efter att de hade kidnappat mig. Jag förs ned i källaren och där sitter en ung kille framför mig. Han läser i min anteckningsbok och jag berättar allt som jag vet, säger Daniel Rye Ottosen.

Utpekad som agent

Daniel är vältränad och bredaxlad. Det väckte IS-männens intresse.

– Han frågar mig varför jag är så bredaxlad. Jag svarade att jag är elitgymnast.

Går ner i spagat i cellen

Men det trodde fångvaktarna inte på.

– Han svarade: De där uppe säger att du är CIA-agent. ”Nej, nej det är jag inte” sa jag, berättar Daniel.

För att visa att han talar sanning och verkligen är elitgymnast så bestämmer sig Daniel för att göra en demonstration.

– Jag går ner i spagat i cellen med händerna på ryggen, jag är som en cirkushäst, och säger ”tada!”.

Vakten tvekade

Nu blev vakten bekymrad och sa att om hans kamrater såg honom så där i cellen så skulle han hamna i trubbel.

– Det är meningen att jag ska förhöra dig och tortera dig, sa vakten. Men han ville inte det, berättar Daniel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet