Japans prinsessa förlovar sig och förlorar sin titel

Uppdaterad
Publicerad

Prinsessan Mako, barnbarn till den japanske kejsaren, har förlovat sig med en man av folket och måste därmed avsäga sig sin titel och lämna den kungliga familjen. Det öppnar återigen för en debatt om reformer i det uråldriga japanska kejsardömet, som är det sista i världen.

Det unga paret satt blygt leende inför pressen och berättade romantiskt om sin stora kärlek. Den populära prinsessan Mako sa att hon fallit för Kei Komuros leende som hon liknade vid solen. Den blivande maken berättade att prinsessan ”stillsamt vakat över honom som en måne”. De vill nu bilda en familj som ”ska vara varm och rofylld med många leenden”.

Gifter sig nästa år

Paret träffades under studier på universitetet i Tokyo. Han arbetar på advokatbyrå och hon har en akademisk konstutbildning från utlandet.

De är båda 25 år gamla och kommer att gifta sig under nästa år, efter rader av komplicerade ceremonier med stark symbolik.

LÄS MER: Här är prinsessan som ger upp allt – för kärleken

Brist på tronföljare

Deras kärlek aktualiserar återigen frågan om tronföljden i världens enda kejsardöme. Precis som japaner i gemen föder kejsarfamiljen för få barn. Eftersom bara män kan ärva Krysantemumtronen råder brist på framtida kejsare.

Bland de unga kungabarnen finns bara en son, den 10-årige prins Hisahito. Debatten om kvinnlig tronföljd blossade upp men falnade snabbt när han föddes. En opinionsmätning i Kyodo News nyligen visade att 86 procent av de tillfrågade vill tillåta kvinnlig tronföljd.

Kejsar Akihitos närmaste familj. Siffrorna visar i vilken ordning tronföljden ska ske. Foto: Thomas Ferm, SVT

Färre prinsar

1947 togs en ny lag som av besparingskäl klippte av elva av tolv grenar av kejsarfamiljen. Det betydde färre prinsar för prinsessorna att gifta sig med.

Kejsardotter först ut

Kejsarens dotter, Sayako, var den första att gifta sig med icke-kunglig person. Hon fick gå ut i det verkliga livet, skaffa sig en bostad och körkort så hon kunde åka och handla mat i butiken.

Hon blev av med sin titel men fick en engångssumma på omkring tio miljoner kronor som startkapital.

Kejsaren vill sluta

Den nuvarande kejsaren, Akihito, är 83 och vill abdikera på grund av sviktande hälsa. Det blir första gången på 200 år som en kejsare i det traditionstyngda palatset abdikerar och han har bara en personlig dispens från den stränga lagen.

LÄS MER: Japans kejsare får lämna tronen

Detta är Japans kejsarfamilj

Kejsarfamiljen består av 19 medlemmar och leds av kejsar Akihito som har haft det traditionstyngda ämbetet i 27 år. Han har avsagt sig sin gudomliga status och anses vara en relativt modern kejsare, utbildad till marinbiolog. Han är gift med Michiko Shoda och har en yngre bror, prins Masahito Hitachi.

Kejsarens födelsedag är nationaldag

Kejsaren är 83 år gammal och hans födelsedag firas som nationaldag i Japan.

Han har tre barn och den äldste sonen, den 57-årige kronprinsen Naruhito, är tronföljaren.

Kronprinsen har bara ett barn, prinsessan Aiko. Eftersom hon är kvinna kommer hon inte att kunna ärva tronen efter sin far.

Prins Hisahito blir tronföljare

Budet går då till kejsarens andre son, Akishino, som är pappa till tre barn. Han har två döttrar, Mako och Kako och en son, prins Hisahito. Sonen är född 2006 och står nu som trea att inta den kejserliga tronen.

Får inte abdikera

Den kejserliga förordningen från 1947 tillåter bara familjens män att gifta sig med icke-kungliga kvinnor och att efterträda kejsaren. Kejsaren får inte abdikera men kejsar Akihito har fått dispens. Han har sagt att han inte längre klarar sina plikter bland annat på grund av hjärtproblem. Parlamentet har därför beslutat att han har tre år på sig att avgå. Beslutet gäller dock bara honom och inte framtida kejsare.

Avsäga sig titel

Om en kvinnlig familjemedlem, som prinsessan Mako, väljer en man av folket, måste hon avsäga sig sin titel och hennes framtida barn får inte heller kunglig status.

Kejsardömet i Japan finansieras med statliga medel. De har ingen egen förmögenhet och det mesta av deras tillgångar konfiskerades efter andra världskriget.

2600 år gammalt

Den japanska monarkin inrättades för 2600 år sedan och när en ny kejsare tillträder inleds en ny tideräkning. Namnet på perioden står för kejsarens inriktning. Akihitos tidräkning kallas Heisei och handlar om inre frid, yttre blomstring och fred.

Kejsaren är landets statsöverhuvud men har endast ceremoniell makt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.