Kejsare Akihito har nu fått parlamentets tillstånd att abdikera. Han anser sig inte kapabel att fullgöra sina plikter längre på grund av sjukdom. Foto: Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Japans kejsare får lämna tronen

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den japanske kejsaren fått tillstånd att lämna tronen. Parlamentet har antagit en lag som ger kejsar Akihito möjlighet att abdikera – och han har tre år på sig.
Bristen på manliga tronarvingar har fått fart på debatten om kvinnlig tronföljd i denna urgamla monarki.

Den 83-årige Akihito vill lämna sitt ämbete på grund av sviktande hälsa. Han har vårdats för prostatacancer och har genomgått en hjärtoperation och anser att han inte längre kan fullgöra sina plikter.

Nu har parlamentet godkänt en lag som ger honom möjlighet att avgå men det är gäller bara honom och är tidsbegränsat. Det är första gången på 200 år som en japansk kejsare abdikerar.

27 år som kejsare

Men i Japan sker inte detta i brådrasket – många detaljer måste först redas ut. Han har haft kejsarämbetet i 27 år och har nu tre år på sig att lämna sin krysantemum-tron.

Kejsaren har avsagt sig sin gudomliga status och har ansetts företräda en relativt modern inriktning. Han är marinbiolog och har besökt Sverige vid tre tillfällen, senast i samband med Linné-jubileet 2007.

LÄS MER: Kejsaren och blomsterkungen

Kronprinsen tar över

Kejsar Akihito vill lämna över tronen till sin äldste son, 57-årige kronprins Naruhito.

Naruhito säger sig vara ”djupt rörd” och har förklarat att han ”som symbol för staten och Japans folk vill dela deras glädje och smärta och be för deras lycka”.

Kejsar Akihitos närmaste familj. Siffrorna visar i vilken ordning tronföljden ska ske. Foto: Thomas Ferm, SVT

Bara manliga medlemmar i familjen får ärva tronen men bristen på män i släkten har satt fart på en debatt om en ändring av successionsordningen. Flera av de nära familjemedlemmarna har fått döttrar som förlorar sin titel och ställning om de gifter sig med personer som inte är av kunglig börd.

Den senaste i raden är kejsarens äldsta barnbarn, prinsessan Mako, som vill gifta sig med en jurist och som därmed tvingas avsäga sig sin titel och status.

LÄS MER: Här är prinsessan som ger upp allt – för kärleken

Den nuvarande kejsaren Akihito har bara tre barn.

Kronprins Naruhito som är gift med en före detta diplomat, Masako Owada, och har en dotter, 15-åriga Aiko.

Kejsar Akihitos yngste son, Akishino, har två döttrar, prinsessan Mako och prinsessan Kako – och sonen Hisahito, 10 år. Enligt gällande konstitution kan bara Hisahito bli ny kejsare. Innan han föddes diskuterades möjligheterna att öppna för kvinnlig tronföljd. En opinionsmätning i Kyodo News visade att 86 procent av de tillfrågade var för kvinnlig tronföljd.

Kejsar Akihitos dotter, prinsessan Sayako, fick lämna sin titel och ställning när hon gifte sig med en icke-kunglig person.

Monarkin 2600 år gammal

Den japanska monarkin inrättades för 2600 år sedan och när en kejsare tillträder tronen inleds en ny tideräkning. Namnet på perioden står för kejsarens inriktning. Akihitos tidräkning kallas Heisei och handlar om inre frid, yttre blomstring och fred. Kejsaren räknas som landets statsöverhuvud men har endast ceremoniell makt, i likhet med den svenska kungens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer